Air Fryer z Lidla przypomina Philips Ovi, a jest o wiele tańszy. W nim robię ekstra chrupiące schabowe

Polskie schabowe w formie pysznych kotletów nie należą najczęściej do tych najbardziej lekkostrawnych. Niestety nie umiemy sobie ich odmówić, a zwłaszcza dodatku tłuczonych ziemniaków czy mizerii na śmietanie. Moja babcia, podobnie jak wasze, uwielbiała smażyć je na smalcu, co sprawiało, ze miały wyjątkowy aromat i smak. Lubiła odsmażać w tym tłuszczu także ziemniaki, które dodatkowo miały chrupiącą skórkę. Po latach wolę nieco lżejsze potrawy, ale z chęcią wracam do tradycji. Za namową znajomej zrobiłam schabowe z frytkownicy beztłuszczowej. Nie sądziłam, że efekt tak pozytywnie mnie zaskoczy. Wypróbujcie airfryer z Lidla, który przypomina Philips Ovi. Jest tańszy i z pewnością użyjecie go nie tylko do frytek czy schabowego. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku.
Frytkownica beztłuszczowa SilverCrest SHFD 1400 C1 a Philips Ovi HD9252/90
Frytkownica beztłuszczowa SilverCrest to moje kolejne odkrycie. Nie sądziłam, ze stanie na podium i zajmie ulubione miejsce na blacie kuchennym, razem z robotem planetarnym. Można w nim piec, smażyć i gotować w temperaturze od 80-200 stopni Celsjusza. Przygotowałam obecnie soczyste schabowe, ale nie mogę się doczekać, aż zrobię ciasto czekoladowe z przepisu, którym z pewnością się z wami podzielę. Kosz frytkownicy zawiera wysokiej jakości powłokę antyadhezyjną, co sprawia, że pieczone i smażone potrawy nie przywierają do ścianek naczynia.
Zapomnijcie o skrobaniu, jak to nie raz się ma w przypadku patelni czy blach do pieczenia. Charakteryzuje się również podobną mocą co Philips HD9252/90. 1400 W w zupełności wystarczy, by zrobić chrupiącą skórkę soczystego kurczaka, boskie frytki czy ziemniaki z masłem czosnkowym. Teraz dostaniecie ją w wyjątkowej cenie.
Jak wspomina jeden z zadowolonych użytkowników na stronie Lidl.pl:
Wrażenia są świeże, ale: Wysoka estetyka urządzenia. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Moje nastoletnie dziecko zachwycone po podgrzaniu obiadu w 7 minut. Nie trzeba nagrzewać piekarnika i efekt uzyskujemy w kilka minut.
Jak zrobić najlepsze chrupiące schabowe bez tłuszczu? Prosty przepis
Schabowe przygotowywane przez moją babcię były zawsze najlepsze. Bardzo soczyste, z indywidualnie dobranymi przyprawami, w tym pieprzem ziołowym. Lubiła ten, który miał większą zawartość gorczycy, dzięki czemu kotlety wychodziły znakomite. Niestety to dość ciężkostrawne danie, dlatego chciałam spróbować czegoś innego. Znajoma pokazała mi, jak robi najbardziej chrupiące schabowe w frytkownicy beztłuszczowej. Są przepyszne. Wypróbujcie przepis poniżej.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe, rozbite tłuczkiem,
- 2 jajka,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
- pół łyżeczki soli,
- 1 szklanka tartej bułki,
- starty czosnek.
Przygotowanie:
Na wstępie dokładnie roztłuczcie kotlety schabowe za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie natrzyjcie je startym czosnkiem oraz wetrzyjcie przyprawy: czosnek granulowany,pieprz ziołowy, paprykę oraz sól. Pozwólcie, aby nieco zamarynowały się, przez około 30 minut. Włóżcie w panierkę z bułki tartej, naprzemiennie z jajkiem. Odłóżcie kotlety na bok i przygotujcie frytkownicę. Nastawcie na 190 stopni Celsjusza. Włóżcie do środka schabowe i smażcie przez około 20 minut. W trakcie obróćcie mięso. Po tym czasie schabowe są soczyste wewnątrz i chrupiące z wierzchu. Możecie podawać je z ulubioną surówką z kiszonej kapusty i marchewki albo buraczkami.

