Ani na patelni, ani w piekarniku. Placki ziemniaczane robię szybciej i sprawniej

W tym artykule:
- Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki i tłuszczu?
- Przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy
- Placki ziemniaczane z gofrownicy - dodatki
Placki ziemniaczane to jeden z najprostszych pomysłów na obiad, szczególnie wtedy, gdy lodówka świeci pustkami. Starte ziemniaki, jajko i mąka wystarczą, żeby przygotować pyszny i sycący obiad, ale trzeba się przy tym trochę nastać nad patelnią. Przewracanie placków i pryskający tłuszcz nie muszą jednak być problemem, bo okazuje się, że jest na to sprytniejsza metoda. Ani patelnia, ani piekarnik się tu nie przydadzą.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki i tłuszczu?
Klasyczny przepis na placki ziemniaczane wymaga dość sporej ilości oleju, a chcąc zrobić je bez tłuszczu, zwykle po prostu wykładamy masę na blachę z papierem do pieczenia i wrzucamy całość do rozgrzanego pieca. Okazuje się jednak, że i bez niego można wyczarować przepyszne i chrupiące danie. Wystarczy tylko wlać masę ziemniaczaną do gofrownicy, a złociste placuszki powstaną w kilka minut i to bez żadnego przewracania.
Co więcej, tak przygotowane placki ziemniaczane będą miały charakterystyczny kształt gofrów, a to z pewnością zachęci do jedzenia ich przez najmłodszych niejadków. Składniki na placki ziemniaczane z gofrownicy mogą zaskoczy, bo nie używamy tu ani grama mąki, ale dorzucamy tarty żółty ser, dzięki któremu wszystko pięknie się "sklei" i usmaży na chrupiąco. Koniecznie pilnujcie tylko odpowiednich proporcji, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba.
Ten patent podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @gastrohobbi. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku.

Źródło: Getty/iStock

Przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy
Składniki:
- 300 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- tarty ser żółty,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Następnie mieszamy je z jajkiem i tartym serem. Wszystko doprawiamy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem, a następnie wykładamy masę na rozgrzaną gofrownicę. Całość zamykamy i smażymy przez kilka minut, po czym zajadamy od razu na gorąco.
Źródło: Instagram.com/gastrohobbi/
Placki ziemniaczane z gofrownicy - dodatki
Podstawowy przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy możecie urozmaicać na różne sposoby. Warto dorzucać do masy takie składniki jak:
- posiekane zioła (szczypior, natka pietruszki, koperek),
- starta marchew, cukinia lub kalarepka,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- podsmażone pieczarki.

