Ania Starmach zrobiła najlepsze ciasto na lato. Pod chrupiącą bezą ukryła moc pyszności

W tym artykule:
- Składniki na ciasto z owocami Ani Starmach
- Jak zrobić ciasto z owocami Ani Starmach?
- Jakie owoce zamiast truskawek i malin?
Latem pieczemy ciasta lżejsze i takie, przy których nie trzeba się za dużo narobić. W cień odstawiamy skomplikowane serniki, czy makowce. Na pierwszy plan wychodzą wszelkiego rodzaju ciasta bez pieczenia, lekkie biszkopty, pianki, czy ciasta owocowe zalewane prosta masą. Ciasto, które pokazała na swoim Instagramie Ania Starmach wygląda bosko i smakuje bosko. I wcale nie trzeba się przy nim narobić, a efekt końcowy jest genialny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ania Starmach stawia na przepisy z niewielu składników. Tutaj mamy sezonowe truskawki i maliny, zapieczone na kruchym spodzie, przykryte wyśmienitą bezą. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Wystarczy postępować zgodnie z krokami przygotowania, a wszystko pójdzie gładko.
Składniki na ciasto z owocami Ani Starmach
Ciasto:
- 400 g mąki
- 300 g masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g cukru waniliowego
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo: 800 g malin, truskawek lub innych sezonowych owoców w dowolnej proporcji
Składniki wystarczą na dużą blachę.
Jak zrobić ciasto z owocami Ani Starmach?
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3 żółtka (biała przydadzą się do bezy), dosypujemy też cukier. Na koniec kroimy masło w drobną kosteczkę. Ciasto zagniatamy aż uzyskamy gładką masę, ale robimy to szybko, ze względu na masło, które nie powinno się rozpuścić. Pracę niezwykle ułatwi nam mikser planetarny.
- Ciasto formujemy w kulę, owijamy ją folią spożywczą i wsadzamy na 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie należy wylepić nim dno formy ceramicznej, ale zwykła też godnie spełni swoją rolę. I tu mamy do wyboru dwie metody. Możemy odrywać ciasto, kawałek po kawałku i rozciągać je na dnie lub – co wymaga więcej pracy – rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką, na kształt formy.
- W między czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy do niego ciasto – można je wcześniej nakłuć widelcem, będzie lepiej odprowadzało wilgoć. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i odmierzamy 15 minut.
- Gdy ciasto się podpieka, zabieramy się za przygotowanie owoców. Myjemy je pod zimną bieżącą wodą – maliny również – osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym. Usuwamy szypułki i inne zanieczyszczenia. Maliny zostawiamy w całości, natomiast większe truskawki można pokroić na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski i posypujemy mąką ziemniaczaną, żeby w czasie pieczenia nie puściły zbyt dużo soku, który mógłby nieprzyjemnie rozmoczyć spód.
- Na przestudzonym spodzie rozkładamy równo wszystkie owoce.
- Przechodzimy do zrobienia bezy. Do naczynia przekładamy białka (te pochodzące z rozdzielenia żółtek, które trafiły do spodu z ciasta), dosypujemy szczyptę soli. Ubijanie zaczynamy od małych obrotów, które stopniowo zwiększamy do najwyższych. Jak jest już prawie gotowa, dosypujemy partiami cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy po każdej porcji mniej więcej przez 1 minutę. Celem jest uzyskanie sztywnej piany, bez płynu na dnie, której powierzchnia będzie gładka i lśniąca.
- Gotową bezę przekładamy na owoce, rozkładamy ją równomiernie lub tak, jak robi to Ania Starmach, czyli tworzymy widelcem lekkie zadziorki, co przyjemnie wpływa na końcowy efekt wizualny.
- Ciasto z owocami przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie wyłączamy go, ale ciasto zostawiamy w środku, z zamkniętymi drzwiczkami, na 15 minut. Taki prosty zabieg sprawi, że beza się trochę wysuszy i dzięki temu będzie chrupała pod zębami.
Zobaczcie jak robi to ciasto Ania Starmach na swoim Instagramie:
źródło: Instagram/@ania_starmach
Jakie owoce zamiast truskawek i malin?
Do kruchego ciasta i bezy pasuje większość owoców. Najlepiej jest stawiać na sezonowe, bo wtedy są najsmaczniejsze, a smak oddaje ciepło słońca, które je ogrzewało. Ania Starmach postawiła na truskawki i maliny. Te pierwsze są już trudno dostępne i bardzo drogie, chyba, że ktoś ma w ogródku późną odmianę na własny użytek. Poza tym owoce można łączyć niemal w dowolny sposób lub wybrać tylko jeden rodzaj. Każde rozwiązanie będzie dobre. Podpowiadamy z czego można wybierać, krótka lista propozycji poniżej:
- jeżyny
- jagody
- poziomki
- wiśnie
- czereśnie
- morele
- brzoskwinie
- nektarynki
- gruszki
- jabłka
- mango
- marakuja


