Co roku robicie wielki gar kompotu z suszu, a pozostałe po nim owoce wyrzucacie do kosza? To ogromna strata, gdyż ugotowane śliwki, jabłka i gruszki to fantastyczny materiał na wiele smakowitych deserów i dodatków. W tym roku wykorzystajcie więc suszone owoce w pełni i cieszcie się nie tylko smakiem wigilijnego napoju, ale także wielu innych owocowych pyszności.

Reklama

Jak wykorzystać owoce z kompotu?

Po odlaniu kompotu otrzymujemy pokaźną ilość miękkich i rozpulchnionych kawałków owoców. Najprościej będzie dodawać do kremowej owsianki, puszystych naleśników czy chrupiących gofrów. Kompotowy susz można też ugotować w wodzie z odrobiną skrobi ziemniaczanej i w ten sposób wyczarować błyskawiczny domowy kisiel z owoców z kompotu.

Jeśli jednak nie lubicie dużych, wyczuwalnych kawałków w deserach, możecie też zblendować na gładki mus. Takie owoce można też długo gotować na małym ogniu, zamieniając je w gęstą konfiturę do słoików. Taki korzenny dżem idealnie sprawdzi się na kanapki, a także do przekładania ciast czy nadziewania rogalików i drożdżówek.

łupiny orzechów włoskich

Kolejną smaczną inspiracją są owoce z kompotu zapieczone pod kruszonką. W tym przypadku ugotowany susz musimy tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać piaskiem z kruchego ciasta i zapiekać przez 15 minut. Świetnym pomysłem będą też owoce z mascarpone i cynamonem. Taki prosty przepis robi się dosłownie w kilka chwil, więc będzie idealnym wyjściem na przyjście niezapowiedzianych świątecznych gości.

Natomiast wszystkim fanom pieczenia, polecamy zamienić ugotowany susz w szybkie ciasto z owocami z kompotu. To banalnie prosty wypiek, gdyż nie musimy tu ani ubijać piany z białek, ani ucierać masła. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać i przelać do blaszki.

Przepis na ciasto z owocami z kompotu

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 220 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie robimy kruszonkę mieszając 150 g mąki z masłem i cukrem pudrem.

2. Następnie w dużej misce mieszamy jajka, olej i maślankę, a do drugiej miski przesiewamy 500 g mąki i dosypujemy do niej cukier oraz proszek do pieczenia.

3. Suche i mokre składniki mieszamy na jednolitą masę, a następnie przelewamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy owoce z kompotu i wszystko posypujemy kruszonką.

Reklama

4. Ciasto z owocami z kompotu pieczemy bez termoobiegu przez około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowy wypiek kroimy dopiero po wystudzeniu.

Reklama
Reklama
Reklama