W tym artykule:

  1. Jak zrobić kotlety schabowe po azjatycku?
  2. Schabowe po azjatycku - dodatki
  3. Z czym podać kotlety schabowe po azjatycku?
  4. Azjatyckie kotlety schabowe - przepis
Reklama

Jeśli co tydzień przygotowujecie klasyczne kotlety schabowe w panierce, czas coś zmienić, by nie znudziły wam się całkowicie. Gdy raz spróbujecie kotletów schabowych po azjatycku, to odkryjecie smak panierowanego schabu na nowo. Ten przepis robi się bowiem nieco inaczej, choć z podobnych składników. Specjalny sposób podania sprawia, że gotowe danie zachwyca już samym wyglądem, zanim jeszcze weźmiemy pierwszy kęs. Zobaczcie, jak robić kotlety schabowe po azjatycku i sami spróbujcie zrobić je w swoich kuchniach, a z pewnością nie pożałujecie.

Jak zrobić kotlety schabowe po azjatycku?

Przepis na kotlety schabowe po azjatycku jest nieco inny niż ten, który wszyscy znamy z naszych rodzimych stołów. Składniki niby są podobne, ale forma podania zaskakuje, gdyż plastry schabu nie są podawane jako duży, płaski kotlet, tylko w postaci małych roladek. Mięso bowiem zwija się jeszcze przed panierowaniem, a następnie cały rulonik obtacza się w rozmąconym jajku i panierce. Ta jednak też nie jest taka zwykła, bo zamiast mąki czy klasycznej drobnej tartej bułki wykorzystuje się tutaj japońskie panko. Po tą nazwą kryje się panierka przygotowywana z chleba, która ma postać nieco większych, ale bardzo lekkich płatków, które po usmażeniu dają jeszcze większą chrupkość. Co więcej, panko mniej chłonie tłuszcz z patelni, więc będzie też zdrowszym wyborem niż klasyczna bułka tarta.

kotlety schabowe

Schabowe po azjatycku - dodatki

Gdy macie już przygotowany schab, jajka i panko, wystarczą już tylko przyprawy, a w tej roli występuje nie tylko sól i pieprz, jak w przypadku klasycznych schabowych, ale i ostra mielona papryka oraz świeże ząbki czosnku. A jeśli lubicie azjatyckie smaki, to dodatkowo zamiast sypać mięso zwykła solą, możecie skropić je odrobiną sosu sojowego. Dla miłośników odświeżającej nuty proponujemy też polanie rozbitego schabu odrobiną soku z cytryny, jeszcze przed zwinięciem go w roladki.

Z czym podać kotlety schabowe po azjatycku?

Jeśli natomiast chodzi o dodatki do gotowego dania, to świetnie sprawdzi się tu właściwie każdy skrobiowy dodatek, zarówno ziemniaki, kasza, jak i makaron. Najbardziej azjatycką wersję uzyskujemy jednak podając takie panierowane roladki z ugotowanym na sypko ryżem albo makaronem ryżowym. Do tego jeszcze jakaś odświeżająca, chrupiąca surówka i mamy obiad jak marzenie.

Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie kotlecików jako nadzienia do sajgonek, a także różnego rodzaju zawijanych wrapów i tortilli. Warto tam też dorzucić pokrojone świeże warzywa i ulubiony sos, a całość będzie wyglądała i smakowała genialnie.

Azjatyckie kotlety schabowe - przepis

Składniki:

  • 5 grubych plastrów schabu,
  • 2 jajka,
  • 150 g panierki panko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka mielona lub pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Plasterki schabu cienko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie zwijamy je w roladki i panierujemy w rozmąconych jajkach oraz panko.
  2. Tak przygotowane azjatyckie kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym oleju tak długo, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
  3. Po usmażeniu azjatyckie kotlety wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Reklama

Kotlety schabowe po azjatycku podajcie z ziemniakami, kaszą i ulubioną surówka, albo ogórkami kiszonymi. Jesteśmy pewni, ze podane w tak oryginalnej formie spodobają się i posmakują wszystkim domownikom.Ich wielkim atutem jest cudownie chrupiąca panierka panko.

kotlety schabowe
Reklama
Reklama
Reklama