Babcia miksowała biszkopt z zegarkiem w ręku. Zasada 1 minuty to gwarancja puszystości

Jesteście fanami własnoręcznych wypieków? Zazwyczaj wszystkie wam wychodzą idealnie, ale czasem jak na złość, biszkopt opada po upieczeniu? To rzeczywiście problem, bo taki puszysty biszkopt to najlepsza baza do tortów i przekładańców z kremem czy bitą śmietaną. Zobacz, jaki pomysł na opadający biszkopt jest ostatnio prawdziwym hitem internetu.
Jak piec biszkopt?
Najważniejsze przy pieczeniu biszkoptu są produkty. A konkretnie ich odpowiednie proporcje, świeżość oraz temperatura. Nie można zapominać, że każdy składnik ciasta jest tak samo ważny, a gdy zostaną zachwiane ich ilości, to biszkopt może opaść już w piekarniku. Temperatura produktów to również niezwykle istotny czynnik – nie mogą być prosto z lodówki. Wyjmijcie składniki z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, niech się ogrzeją w temperaturze pokojowej.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł
Wbrew pozorom, to proste ciasto musi być pieczone według kilku ważnych zasad. Wtedy uzyskamy pewność, że się uda. I tak, zwróćcie uwagę na czas przy dodawaniu żółtek. Przyda się do tego zegarek. Gdy zastosujecie się do tej metody, ciasto wyjdzie puszyste, wysokie i przepyszne. Oto przepis:
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej np. 450
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno
- Stopniowo dodajemy cukier
- Co minutę dodajemy po jednym żółtku
- Do gotowej masy przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Uwaga, nie smarujcie formy na biszkopt tłuszczem, tylko wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
- Wstawcie ciasto do piekarnika na 170 stopni C, na 40 minut – bez termoobiegu.
Kiedy ciasto już w piekarniku, przyda się pamiętać o kolejnej zasadzie: nigdy nie wyjmujcie gorącego biszkoptu, od razu po upieczeniu. To również możliwa przyczyna jego opadnięcia. Po wyłączeniu piekarnika przyda się wam cierpliwość – zanim otworzycie drzwiczki, poczekajcie aż biszkopt wystygnie. Dopiero wtedy wyjmujcie ciasto i stwórzcie np. wspaniały tort z truskawkami czy letni tort z owocami.

Dlaczego biszkopt opada? Inne przyczyny
Jeżeli wasz biszkopt opada już po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, świadczy to o:
- niedopieczeniu – był pieczony za krótko lub w zbyt zbyt niskiej temperaturze
- częstym otwieraniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się piekł
- złych proporcjach jajek do mąki.

