Babcia nauczyła mnie robić chleb z gara bez wyrabiania. Żaden bochenek ze sklepu mu nie dorówna

W tym artykule:
W sieci i książkach kucharskich znajdziecie dziesiątki przepisów na domowy chleb, ale ten z gara jest zdecydowanie najlepszy. Zamiast więc testować wymyślne receptury, wymagające długiego, pracochłonnego wyrabiania, wybierzcie sprawdzony chleb z gara, jaki robiły nasze babcie. Wystarczy tylko kilka składników i chwila pracy, a wygląd, zapach i smak gotowego bochenka oczaruje wszystkich domowników.
Jak się piecze chleb z gara?
Przepis na chleb z gara to jedna z najprostszych receptur na domowe pieczywo, gdyż nie ma tu żadnego pracochłonnego wyrabiania. Wystarczy tylko wymieszać mąkę, suche drożdże, ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz sól. Ciepła woda jest tu bardzo ważna, gdyż drożdże giną w temperaturze powyżej 40 stopni, więc używając wrzątku, po prostu zablokujemy ich działanie.
Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ale nie w ciepłe miejsce, tylko do lodówki. Ważne, aby spędziło ono tam co najmniej 5 godzin, a najlepiej nawet całą noc, bo wtedy będzie najlepsze.
Jedyna rzecz, o której musicie tu pamiętać, to odpowiednie proporcje wszystkich składników. Zobaczcie więc sprawdzony przepis poniżej i odmierzcie dokładnie taką ilość każdego z produktów i ani grama więcej.

Źródło: Getty/iStock
Co zrobić, żeby chleb był chrupiący?
Aby chleb z garnka miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, możecie dodatkowo zastosować prosty trik i włożyć na dno piekarnika naczynie z kostkami lodu. Dzięki temu, dookoła garnka z ciastem na chleb stworzy się para, która sprawi, że środek bochenka stanie się idealnie mięciutki, a wierzch pięknie się zarumieni.

Szybki chleb z gara - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 750,
- 7 g suchych drożdży instant,
- 380 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdże i sól. Następnie wlewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodę i krótko mieszamy wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
- Wyciągamy garnek, który nadaje się do pieczenia i posypujemy go mąką, a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy rozgrzewamy go do 230 stopni.
- Gdy garnek się rozgrzeje, ostrożnie wkładamy do niego kulkę ciasta i lekko nacinamy jego wierzch nożem. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy chleb z gara przez 30 minut (w tym momencie opcjonalnie możemy włożyć też do piekarnika naczynie z kostkami lodu).
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalej przez kolejne 30 minut, aż wierzch chleba pięknie się zarumieni. Gotowy chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.

