Babcia pilnie strzegła receptury na likier ze słonego karmelu. Wyjmowała go tylko na specjalne okazje

W tym artykule:
- Składniki na likier ze słonego karmelu
- Jak zrobić likier ze słonego karmelu?
- Do czego likier słony karmel?
- Co można zrobić ze słonego karmelu?
Niemal w każdym domu babcia ma swoje patenty na nalewki i likiery. Robione w ukryciu, poza zasięgiem ciekawskich oczu. Przechowywane były na święta i rodzinne okazje. Symbolicznie ucztowano w ten sposób narodziny dzieci, chrzciny, komunie i zaręczyny. Domowy likier babcia robiła od początku, żmudnie mieszając mleko na słony karmel. Stąd był jego unikalny smak, który nie równa się sklepowym odpowiednikom. Dzisiaj jednak można nieco przyspieszyć pracę, bazując na masie kajmakowej z puszki. Robi się go szybko i łatwo. Można się nim delektować już po kilku godzinach. Przechowywany w lodówce będzie dobry nawet przez 2 miesiące.
Składniki na likier ze słonego karmelu
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml wódki
- 250 mleka świeżego
- 250 ml śmietanki 30%
- 6 g soli
- opcjonalnie: skórka starta z jednej cytryny, odrobina ostrej papryki lub płatków chili
Jak zrobić likier ze słonego karmelu?
- Do garnka przekładamy masę kajmakową – można ją również zrobić od początku w domu – dolewamy świeże mleko lub skondensowane, które zapewni bardziej zawiesistą konsystencję, także śmietankę.
- Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż powstanie jednolita, płynna konsystencja. Często mieszamy, żeby uniknąć przypalenia karmelu.
- Gotowy karmel odstawiamy do przestudzenia. Potem przelewamy go do miski, wlewamy wódkę . Likier karmelowy można też zrobić na spirytusie, odpowiedni będzie też rum, a nawet whisky. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy sól, łączymy z płynem.
- Gotowy likier przelewamy do czystych, wyparzonych i osuszonych butelek. Wstawiamy je do lodówki.
- Domowym likierem ze słonego karmelu będzie można się rozkoszować już po kilku godzinach. Przechowywany w niskiej temperaturze będzie zdatny do spożycia do 2 miesięcy.
Do czego likier słony karmel?
Likier o smaku słonego karmelu można popijać niewielkimi porcjami, ale można też połączyć go z innymi produktami. W ten sposób powstaną rewelacyjne desery. Oczywiście w takiej sytuacji mogą je jeść wyłącznie dorośli. Dzieci muszą się zadowolić sosem karmelowym. Dobrze sprawdza się w roli polewy do lodów, ciepłego ciasta i kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady. Może przyjąć również formę syropu do kawy lub wyrazistej otoczki do popcornu. Z jego udziałem robi się też drinki:
- Martini – likier ze słonego karmelu, wódki i mleka.
- Espresso Martini – dodatkowo pojawia się mocna kawa.
- Black Russian, White Russian – do wybranej wersji drinka dolewamy likier karmelowy.
- Cydr – likier mieszam z jabłkowym cydrem, doprawiamy cynamonem – jest szczególnie popularny w okresie świątecznym.
- Mudslide – likier kawowy połączony z karmelowym, wódką i mlekiem.
Co można zrobić ze słonego karmelu?
Słony karmel uwielbiają niemal wszyscy. Dzieci szaleją na jego punkcie, gdyby tylko im pozwolono, polewałyby nim wszystko, a najlepiej aplikowały go bezpośrednio do buzi, bez żadnych dodatków. Zastanawiacie się, co zrobić z dodatkiem karmelu? Najczęściej znajdziemy go w słodkich wypiekach:
- Millionaire shortbread – kruche ciasto, karmel i polewa czekoladowa,
- Kremówce kajmakowej – polewamy ją słodkim kremem,
- Lodach o smaku słonego karmelu – i nie mówimy tu o polewie, ale właśnie o smaku masy lodowej,
- Serniku popcornowym – smaki świetnie się komponują,
- Domowych krówkach – nie ma nic lepszego, a można zrobić je również bez cukru
- Tarcie snickers, która nie powstanie bez karmelu,
- Waflach przełożonych słodkim kremem.
Pasuje do wielu deserów, jako ich składnik – jedna z warstw ciasta – lub w formie polewy, np. do gofrów z bitą śmietaną i owocami .

