W tym artykule:

  1. Prodiż Prumel PPG-92 - klasyk PRL-u, który przegania wymyślne sprzęty
  2. Jak zrobić sernik z dwóch rodzajów sera? Sekret babci
Reklama

1 listopada to dzień, w którym spotykamy się w gronie rodzinnym, by wspominać bliskich. To także dzień, w którym cała rodzina zasiada do wspólnego obiadu a potem deseru. By w chłodny dzień nakarmić całą rodzinę najczęściej gospodarz gotuje cały gar bigosu, robi gołąbki albo piecze karkówkę na obiad, a potem do chleba. Na koniec zawsze na stole musi jednak wylądować pyszny deser, kawa i herbata. Jednym z klasyków jest oczywiście sernik.

karkówka

Nie sądziłam, że to ja będę kontynuować tradycję babci. Sernik z dwóch serów jest w naszej rodzinie od pokoleń. Pyszny, rozpływający się w ustach - wręcz idealny. Dla niektórych jeden z serów może być kontrowersyjny, jednak uwierzcie mi, nadaje całości charakter i sznyt. Spróbujcie i ugośćcie swoich najbliższych najlepszym wypiekiem z prodiża. Nie ma to jak smak wspomnień z dzieciństwa!

Prodiż Prumel PPG-92 - klasyk PRL-u, który przegania wymyślne sprzęty

Prodiż to estetyczny i ekonomiczny mini piekarnik elektryczny, który możemy ustawić w dowolnym miejscu w kuchni, a potem schować, gdy jest nieużywany. Idealny do wypieku ciast, zapiekania i pieczenia mięs i drobiu. Niski koszt i łatwa obsługa to szczególne cechy. Dodatkową zaletą prodiża jest możliwość wykorzystania podstawki do podgrzewania potraw, która niezwykle ułatwia codzienne stosowanie.

  • Moc: 650 W
  • Moc pokrywki: 450 W
  • Moc podstawki: 200 W
  • Pojemność: 3,5 l

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie www.euro.com.pl:

Prodiż jak dawniej - piecze i mięso, i ciasto. Grzanie góra-dół to duży plus. Zobaczymy jak aluminium będzie się sprawować na dłuższą metę, ale póki co, wszystko w porządku. Świetna alternatywa dla tradycyjnego piekarnika - szybciej "łapie" temperaturę, łatwiej się go czyści. A do tego produkt polski. Polecam.

Pamiętam ten prodiż za czasów kiedy byłem dzieckiem. Teraz postanowiłem go kupić i nie żałuję. Super Polski produkt. łatwy w użyciu, łatwy w czyszczeniu (ogromna zaleta), wszechstronny i wiele innych zalet, jedyny minus to szkiełko na środku, które czasem się rusza. Fajnie że są jeszcze polskie firmy które oferują produkty na wysokim poziomie. Pozdrawiam

Bardzo praktyczny prodiż. Pomaga mi w wolnym przygotowaniu i podgrzewaniu potraw. Wyłączanie jednego z dwóch zasilań pozwala zmniejszyć temperaturę ogrzewania. Dział wtedy podobnie jak kiedyś tzw. szabaśnik. Polecam każdemu kto lubi "slow cooking". Jestem bardzo zadowolony.

Prodiż rewelacyjny,doskonale piecze mięso ,ciasta drożdżowe,biszkopty. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia mięsa dodaję ziemniaki ,warzywa świeże lub mrożone i pieką się w sosie z mięska,pychota! Świetnie,że można piec góra/dół. Ciasta pieką się rewelacyjnie, drożdżowe, biszkopty, serniki, pychota. Powróciły smaki dzieciństwa. Naprawiałyśmy prodiż z mamą same ,spirale z koralikami kupowało się w sklepie z częściami zamiennymi.

sernik z brzoskwiniami

Jak zrobić sernik z dwóch rodzajów sera? Sekret babci

Moja babcia kochała eksperymentować w kuchni. Jeszcze przed 1 listopada siedziała długie godziny w kuchni i piekła sernik, który smakował każdemu. Zdarzało się, że lubiła także testować makowiec, tuż przed robieniem go na Boże Narodzenie.

Jednak to właśnie sernik to smak dzieciństwa, który przedłużam tak długo, jak tylko mogę. Sama kupiłam prodiż i naprawdę nie żałuję. Mimo wymyślnych sprzętów z naszego dziesięciolecia, wolę ten starszy, który nie zawodzi mnie.

Żeby przygotować wyjątkowo smaczny i puszysty sernik z prodiża potrzebujecie:

Składniki:

  • 400 g sera tłustego krowiego w kostce,
  • 300 g sera koziego tłustego,
  • 100 g masła,
  • szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • opakowanie proszku budyniowego,
  • 3 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie przesiewamy. Następnie białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając żółtka. Ser mielimy w maszynce do mielenia lub blenderem. Dodajemy do masy serowej masło, ubite jajka na gęsta i puszystą masę.

Reklama

Cukier wsypujemy partiami i dodajemy przesianą mąkę z budyniem. Prodiż smarujemy smalcem wewnątrz lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto sernikowe do środka i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut. Wychodzi bardzo puszysty i dotyka wieka prodiżu.

Reklama
Reklama
Reklama