Choć zupa ogórkowa to jeden z największych obiadowych klasyków, to w każdym domu może ona smakować zupełnie inaczej. Często jednak wyznacznikiem tej idealnej, jest receptura jaką pamiętamy z kuchni naszych babć. Jak odtworzyć ten sam smak 1:1? Okazuje się, że wystarczy dodać pewien dobrze znany składnik, a ogórkowa wreszcie nabierze wyrazu.

Reklama

Jak zrobić dobrą zupę ogórkową?

Klasyczny przepis na zupę ogórkową to nic innego jak rosół z dodatkiem ziemniaków i tartych ogórków kiszonych. Do tego opcjonalnie śmietana lub jogurt grecki i gotowe, ale mało kto wie, że zabielać można jeszcze czymś innym. Okazuje się, że zupa ogórkowa z dodatkiem maślanki smakuje jeszcze lepiej, a do tego jest mniej tłusta. Co więcej, zastąpienie śmietany maślanką pozwala uzyskać jeszcze lepszy smak zupy, gdyż ten rodzaj nabiału jest delikatnie kwaśny, co dodatkowo podbija wyrazistą nutę kiszonych ogórków.

Wystarczy po prostu wymieszać ją z odrobiną gorącej zupy i wlać całość do garnka, dokładnie tak samo, jak robimy to ze śmietaną. Jeśli natomiast lubicie lekko zawiesistą ogórkową, to maślankę możecie najpierw wymieszać z niewielką ilością mąki. Zobaczcie dokładne proporcje, a zupa ogórkowa z maślanką stanie się waszym nowym ulubieńcem.

zupa ogórkowa Magdy Gessler

Przepis na zupę ogórkową z maślanką

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 10 ogórków kiszonych,
  • 200 ml maślanki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 szt. ziela angielskiego,
  • pieprz ziarnisty,
  • pół pęczka koperku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy - marchewkę w półplasterki, a kartofle kostkę. Następnie dodajemy do rosołu przyprawy i marchewkę i gotujemy całość przez 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i dalej gotujemy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki kiszone i dodajemy je do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Warto dolać też sok z ogórków, a wtedy zupa będzie jeszcze bardziej kwaśna i wyrazista.

Reklama

Po około 15 kolejnych minutach dodajemy maślankę, wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Tak zahartowany nabiał przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy, a na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek. Opcjonalnie dosalamy zupę, ale trzeba najpierw jej spróbować, bo same ogórki są już mocno słone.

Reklama
Reklama
Reklama