Babcia zawsze robiła taką roladę. Mieszała truskawki z lekkim kremem i zawijała w biszkopt

W tym artykule:
- Jak upiec roladę? Babciny przepis nie ma sobie równych
- Jak zrobić masę truskawkową do rolady?
- Rolada z truskawkami - przepis
- Rolada biszkoptowa - inne przepisy
Rolada biszkoptowa to jeden z takich smaków, które doskonale pamięta się z dzieciństwa. Moja babcia robiła ten deser na wszelkie okazje i zawsze zachwycał nie tylko smakiem, ale i przepięknym wyglądem. Przepis na roladę z truskawkami nie jest skomplikowany, ale żeby ciasto wyszło idealnie puszyste, lekkie i delikatne, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zobaczcie sprawdzoną recepturę i przetestujcie ją w swoich kuchniach, a rolada z truskawkami wyjdzie dokładnie tak, jak pamiętacie ją z podwieczorków u babci.
Jak upiec roladę? Babciny przepis nie ma sobie równych
Spód do rolady to nic innego jak klasyczny biszkopt pieczony w płaskiej blaszce, aby uzyskać duży i cienki blat ciasta. Trzeba jednak pamiętać o 1 bardzo ważnym kroku tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika. Chodzi o stary, babciny patent ze ściereczką. Otóż jeszcze gorący biszkopt trzeba wyłożyć do góry dnem na wilgotną szmatkę i dopiero wtedy delikatnie zdjąć z wierzchu pergamin. Następnie górę ciasta przykrywamy drugą wilgotną ściereczką i tak zostawiamy ciastko do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu spód do rolady będzie elastyczny i pięknie zwinie się z kremem, bez żadnych pęknięć.
Zobacz też: Najprostsza rolada z kremem. Zalewam herbatniki mlekiem i nie nagrzewam nawet piekarnika

Jak zrobić masę truskawkową do rolady?
Kiedy nasz biszkopt z ściereczkach stygnie, możemy zabrać się za krem truskawkowy, a to będzie równie proste. Wystarczy bowiem zmiksować serek mascarpone z cukrem i odrobiną śmietanki kremówki, a na koniec dorzucić pokrojone truskawki i delikatnie połączyć całość, już bez miksera, tylko ręcznie. Gotową masę warto schłodzić w lodówce do czasu, gdy biszkopt całkowicie ostygnie i można będzie zwijać całość. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie przygotować ten kultowy deser.

Źródło: Getty/iStock
Rolada z truskawkami - przepis
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 0,5 kg świeżych truskawek.
Przygotowanie:
- Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając całość na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy całość na jednolite ciasto.
- Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 -25 minut.
- W międzyczasie szykujemy krem do rolady, czyli ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie wlewamy śmietankę kremówkę i łączymy całość. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy owoce na kawałki. Następnie dodajemy je do kremu i lekko łączymy wszystko łyżką lub szpatułką.
- Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i od razu przekładamy na czystą, wilgotną ściereczkę. Następnie delikatnie ściągamy papier do pieczenia z góry, przykrywamy ciasto drugą wilgotną szmatką i tak zostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy biszkopt będzie już zimny, zdejmujemy ściereczkę z góry i wykładamy na ciasto krem truskawkowy. Całość rozprowadzamy równomiernie po cieście i zaczynamy delikatnie zwijać całość w rulon.
- Gotowa rolada biszkoptowa powinna być schłodzona w lodówce przez kilka godzin i dopiero wtedy zdejmujemy z niej ściereczkę i kroimy ciasto w plasterki.
Rolada biszkoptowa - inne przepisy
Oczywiście rolada truskawkowa nie jest jedynym pomysłem na pyszny deser. W podobny sposób możecie też przygotowywać inne desery, wykorzystując wszelkie sezonowe owoce. Równie świetnie smakuje także rolada z malinami, borówkami, jagodami czy porzeczkami.
Zimą, gdy dostęp do świeżych owoców jest nieco bardziej ograniczony, możecie też wykorzystywać do tego przepisu mrożone truskawki czy maliny lub sięgnąć po owoce z puszki, takie jak ananas czy brzoskwinie w syropie.
Z kolei w wersji całkowicie bez owoców, gotowe ciasto biszkoptowe możecie też posmarować takimi przysmakami jak krem z kaszy manny czy gotowa masa kajmakowa w puszce, czy solony karmel. Możliwości jest całe mnóstwo, a wszystko zależy tylko do waszej wyobraźni i od tego, co aktualnie macie pod ręką.

