W tym artykule:

  1. Jak zrobić barszcz dudkowy?
  2. Przepis na barszcz na dudkach
Reklama

Barszcz z dudkami to danie, które niektórzy wspominają z czasów PRL-u, jednak obecnie prawie nikt już go nie gotuje. To jednak wielka strata, bo ta zapomniana zupa to prawdziwy przysmak, który robi się dosłownie za grosze. Poznajcie prosty przepis i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach.

Jak zrobić barszcz dudkowy?

Jeśli nie słyszeliście jeszcze o tym daniu, możecie być zaskoczeni nazwą, ale dudkami nazywa się po prostu płucka, a więc barszcz dudkowy to po prostu barszcz biały gotowany na płucach wieprzowych bądź cielęcych. Jak ugotować barszcz z dudków? Wystarczą tylko podstawowe warzywa i przyprawy, a do tego kilka łyżek chrzanu i kwaśnej śmietany oraz suszony majeranek, które nadadzą zupie wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku.

Z czym podawać barszcz dudkowy? Gotową zupę podaje się zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem. Niektórzy wybierają tradycyjne jajo gotowane na twardo, a inni sięgają po jajko sadzone i w tej wersji barszcz wygląda i smakuje jeszcze ciekawiej.

zupa węgierska siostry Anastazji

Przepis na barszcz na dudkach

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 1 kg dudków,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • sól i majeranek do smaku.

Przygotowanie:

Płucka zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła mięso i gotujemy przez około 10 minut, po czym wylewamy płyn i zalewamy dudki świeżą wodą. Ponownie je gotujemy, a po pewnym czasie zdejmujemy szumowiny i dopiero wtedy dorzucamy obrane warzywa korzeniowe oraz rozgnieciony czosnek razem z łupinkami oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.

Barszcz dudkowy gotujemy przez około godzinę, po czym wyjmujemy ugotowane płucka, kroimy je w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy. Żółtko ucieramy z mąką i śmietaną, a następnie hertujemy powstałą mieszanką odrobiną gorącej zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy zabielany barszcz z dudkami jeszcze przez chwilę, a na koniec dorzucamy chrzan, majeranek oraz sól.

Reklama

Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni.pl

Reklama
Reklama
Reklama