Barszcz dudkowy gotowała mi babcia. Znalazłam przepis i odtworzyłam 1:1

W tym artykule:
Barszcz z dudkami to danie, które niektórzy wspominają z czasów PRL-u, jednak obecnie prawie nikt już go nie gotuje. To jednak wielka strata, bo ta zapomniana zupa to prawdziwy przysmak, który robi się dosłownie za grosze. Poznajcie prosty przepis i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach.
Jak zrobić barszcz dudkowy?
Jeśli nie słyszeliście jeszcze o tym daniu, możecie być zaskoczeni nazwą, ale dudkami nazywa się po prostu płucka, a więc barszcz dudkowy to po prostu barszcz biały gotowany na płucach wieprzowych bądź cielęcych. Jak ugotować barszcz z dudków? Wystarczą tylko podstawowe warzywa i przyprawy, a do tego kilka łyżek chrzanu i kwaśnej śmietany oraz suszony majeranek, które nadadzą zupie wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku.
Z czym podawać barszcz dudkowy? Gotową zupę podaje się zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem. Niektórzy wybierają tradycyjne jajo gotowane na twardo, a inni sięgają po jajko sadzone i w tej wersji barszcz wygląda i smakuje jeszcze ciekawiej.

Przepis na barszcz na dudkach
Składniki:
- 3 l wody,
- 1 kg dudków,
- 1 cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- ćwierć selera,
- 4 łyżki chrzanu,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 4-5 liści laurowych,
- sól i majeranek do smaku.
Przygotowanie:
Płucka zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła mięso i gotujemy przez około 10 minut, po czym wylewamy płyn i zalewamy dudki świeżą wodą. Ponownie je gotujemy, a po pewnym czasie zdejmujemy szumowiny i dopiero wtedy dorzucamy obrane warzywa korzeniowe oraz rozgnieciony czosnek razem z łupinkami oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Barszcz dudkowy gotujemy przez około godzinę, po czym wyjmujemy ugotowane płucka, kroimy je w kostkę i ponownie wrzucamy do zupy. Żółtko ucieramy z mąką i śmietaną, a następnie hertujemy powstałą mieszanką odrobiną gorącej zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy zabielany barszcz z dudkami jeszcze przez chwilę, a na koniec dorzucamy chrzan, majeranek oraz sól.
Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni.pl

