Bez jajka i tylko z 2 składników. Najbardziej elastyczne ciasto na pierogi robię właśnie w ten sposób

W tym artykule:
- Ciasto na pierogi - przepis klasyczny
- Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?
- Czym można faszerować pierogi na maślance?
Trudno znaleźć kogoś takiego, kto nie lubi pierogów. Oczywiście każdemu smakują inne farsze, ale samo mięciutkie ciasto, wypełnione ulubionym nadzieniem to coś, czemu mało kto się oprze. Nie każdemu jednak pierogi wychodzą tak miękkie i rozpływające się w ustach, jakbyśmy tego oczekiwali, a zwykle cała filozofia tkwi w cieście. Jeśli wy też macie problem z uzyskaniem idealnie mięciutkiej, a przy tym elastycznej i dobrze klejącej się masy, to koniecznie wypróbujcie poniższy patent. Wystarczy wymieszać mąkę z czymś z lodówki i wcale nie mówimy tu o jajku ani maśle.
Ciasto na pierogi - przepis klasyczny
W każdym domu ciasto na pierogi robiło się nieco inaczej i wszyscy z nas lubią też inną konsystencję oraz grubość gotowych pierożków. Zazwyczaj jednak masa składała się po prostu z mąki i gorącej wody oraz odrobiny soli. Wszystko należy dobrze wyrobić w dłoniach, a gdy otrzymamy już gotową kulkę ciasta, warto ją owinąć folią lub włożyć do reklamówki na około 30 minut, a wtedy uzyskamy jeszcze lepszą elastyczność.
Niektórzy natomiast wybierają ciasto na pierogi z dodatkiem jajka i ta metoda też ma swoje plusy, jednak wtedy musimy liczyć się z tym, że masa będzie bardziej przypominała ciasto na makaron i po ugotowaniu po prostu wyjdzie nieco twardsza. Oprócz tego niektórzy dodają też do ciasta pierogowego odrobinę oleju lub masła, aby ta była bardziej plastyczna.
Wszystkie powyższe sposoby mają swoich zwolenników, ale jest jeszcze jedna ciekawa metoda, o której mało się mówi, a to prawdziwe odkrycie. Okazuje się bowiem, że wystarczy wymieszać mąkę z pewnym popularnym śniadaniowym składnikiem, a gotowe ciasto na pierogi bez jajka będzie 2x bardziej delikatne i miękkie niż kiedykolwiek. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?
Aby zrobić idealnie elastyczne i dobrze sklejające się ciasto na pierogi, potrzebujecie tylko pewnego popularnego składnika z lodówki i wbrew pozorom nie chodzi tu wcale o masło czy mleko, tylko o odrobinę zwykłej maślanki. Ten popularny śniadaniowy produkt, który zwykle popijamy do młodych ziemniaków czy dodajemy do owsianki, nadaje gotowej masie fantastycznej delikatności i sprawia, że ciasto na pierogi pięknie się wałkuje i lepi.
Jak zrobić ciasto na pierogi z maślanką? To równie proste jak klasyczny przepis na pierogi, gdyż wystarczy tylko porządnie wymieszać maślankę z mąką i gotowe. Ważne są tu jednak odpowiednie proporcje obu składników, więc zapamiętajcie, żeby wlewać 1,5 szklanki maślanki na każde pół kilograma mąki. Nie potrzeba tu już żadnego jajka, oleju czy masła, a konsystencja masy i tak będzie perfekcyjna.
Ten ciekawy przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @anoni3na_gotuje. Spróbujcie sami przygotować taką masę i wypełnijcie pierogi tym, czym lubicie najbardziej.
Źródło: Instagram.com/anoni3na_gotuje/
Czym można faszerować pierogi na maślance?
Ciasto na pierogi na maślance nadaje się zarówno do faszerowania słonymi, jak i słodkimi nadzieniami. Można je więc wykorzystywać na dziesiątki sposobów, pakując do środka przeróżne warzywa, owoce, mięso czy grzyby. Jeśli jednak zwykle robicie klasyczne pierogi z mięsem mielonym lub pierogi ruskie i brakuje wam pomysłów na smakowite farsze, to zaczerpnijcie inspiracji z poniższych propozycji
na słodko:
oraz na słono:

