Biały blok czekoladowy z pistacjami. Smakuje i wygląda 100x lepiej niż klasyczny

Blok z białej czekolady to świetny pomysł na prosty w wykonaniu deser. Aby go zrobić, wystarczy połączyć wszystkie składniki ze sobą. Gotową masę należy przełożyć do formy i odstawić do schłodzenia. Już po paru godzinach można cieszyć się pysznym smakołykiem.
Blok z białej czekolady – z czego się składa?
Ten wyjątkowy blok składa się z białej czekolady, masła, mleka w proszku i cukru. Ponadto znajdziemy w nim również żurawinę, morele, śliwki, a nawet pistacje. Warto zaznaczyć, że przepis na blok z białej czekolady można dowolnie modyfikować. Orzechy pistacjowe z powodzeniem zamienicie na laskowe, włoskie, nerkowce, a nawet fistaszki. Zamiast mleka można wlać zwykłą wodę. Niektórzy dodają również wiórki kokosowe. W ten prosty sposób wzbogacają zarówno smak, jak i wygląd deseru. Poniżej zdradzamy jak przygotować ten nietypowy blok czekoladowy.
Biały blok czekoladowy – jak go zrobić?
Blok z białej czekolady to wyjątkowo słodki deser, który idealnie komponuje się z kawą lub herbatą. Do jego wykonania, potrzebujemy następujących składników:
- 300 g mleka w proszku,
- 170 g masła,
- 50 g białej czekolady,
- 1 szklanka cukru,
- 125 ml mleka,
- 100 g żurawiny,
- 100 g moreli,
- 100 g śliwek suszonych,
- 50 g pistacji.
Prostokątną formę o wymiarach 11x20 cm wyłóżcie folią do żywności. Następnie posiekajcie orzechy, śliwki i morele.
Do garnuszka włóżcie masło i podgrzewajcie je, aż się roztopi. Wlejcie mleko. Dodajcie czekoladę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszajcie do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Zdejmijcie garnek z ognia oraz odstawcie go na bok.
Do dużej miski wsypcie mleko w proszku. Wlejcie do niego lekko ostudzoną mieszaninę masła, mleka i cukru. Składniki dokładnie połączcie ze sobą. Następnie dodajcie morele, żurawinę, śliwki oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszajcie.
Masę przenieście do wcześniej przygotowanej formy. Deser wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokrójcie go na grube kawałki. Gotowy blok świetnie smakuje w towarzystwie kawy bądź herbaty. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie tydzień.
Blok czekoladowy możecie również wzbogacić o połamane herbatniki maślane. Niektórzy dodają także ciasteczka kakaowe, a nawet biszkopty.


