Biorę 10 mandarynek i mam deser w kilka minut. 1 przyprawa jest niezbędna

Sezon na mandarynki trwa w pełni, dlatego wszyscy chętnie przynosimy pełne siatki tych aromatycznych owoców do domu. Zwykle po prostu obieramy je i zajadamy, ale można też zrobić z nich coś lepszego. Wystarczą 2 najprostsze dodatki, które wszyscy macie w domach oraz 1 niezbędna przyprawa. Zobaczcie, jakie to proste, a będziecie powtarzali ten przepis przez cały mandarynkowy sezon i nigdy wam się nie znudzi.
Do czego wykorzystać mandarynki?
Jeśli zawsze jecie mandarynki na surowo, musicie poznać inne sposoby na wykorzystanie tego przepysznego składnika w kuchni. Możecie dodawać te słodkie cytrusy między innymi do:
- sałatek i surówek,
- soków i koktajli,
- dżemów,
- ciast, tortów i ciasteczek,
- galaretek i musów,
- domowych lodów i sorbetów.
Najszybszy deser z mandarynek
Jest jednak jeszcze jeden przepis, o którym mało kto wie, a zasługuje on na zdecydowanie większą popularność. Wszystko dlatego, że jest szybki i niezwykle łatwy, a smakuje i wygląda obłędnie. Chodzi o mandarynki w syropie, które można podać na błyskawiczny deser dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy tylko pokroić owoce w plastry, a następnie zasypać je cukrem i zalać odrobiną wody. Już po chwili podgrzewania wszystko oblepi smakowity syrop, który koniecznie trzeba doprawić odrobiną cynamonu, bo to właśnie on nadaje pełni aromatu i smaku.
Tak przygotowane mandarynki w syropie przepysznie smakują solo, ale mogą być też ciekawym dodatkiem do owsianki, budyniu, kaszy manny czy lodów waniliowych.

Prosty przepis na deser z mandarynek
Składniki:
- 10 mandarynek,
- 1 szklanka wody,
- pół szklanki cukru,
- 2 laski cynamonu.
Przygotowanie:
Mandarynki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do garnka. Wszystko zasypujemy cukrem i cynamonem i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowane mandarynki w syropie przelewamy do miseczek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

