Sezon na mandarynki trwa w pełni, dlatego wszyscy chętnie przynosimy pełne siatki tych aromatycznych owoców do domu. Zwykle po prostu obieramy je i zajadamy, ale można też zrobić z nich coś lepszego. Wystarczą 2 najprostsze dodatki, które wszyscy macie w domach oraz 1 niezbędna przyprawa. Zobaczcie, jakie to proste, a będziecie powtarzali ten przepis przez cały mandarynkowy sezon i nigdy wam się nie znudzi.

Reklama

Do czego wykorzystać mandarynki?

Jeśli zawsze jecie mandarynki na surowo, musicie poznać inne sposoby na wykorzystanie tego przepysznego składnika w kuchni. Możecie dodawać te słodkie cytrusy między innymi do:

  • sałatek i surówek,
  • soków i koktajli,
  • dżemów,
  • ciast, tortów i ciasteczek,
  • galaretek i musów,
  • domowych lodów i sorbetów.

Najszybszy deser z mandarynek

Jest jednak jeszcze jeden przepis, o którym mało kto wie, a zasługuje on na zdecydowanie większą popularność. Wszystko dlatego, że jest szybki i niezwykle łatwy, a smakuje i wygląda obłędnie. Chodzi o mandarynki w syropie, które można podać na błyskawiczny deser dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy tylko pokroić owoce w plastry, a następnie zasypać je cukrem i zalać odrobiną wody. Już po chwili podgrzewania wszystko oblepi smakowity syrop, który koniecznie trzeba doprawić odrobiną cynamonu, bo to właśnie on nadaje pełni aromatu i smaku.

Tak przygotowane mandarynki w syropie przepysznie smakują solo, ale mogą być też ciekawym dodatkiem do owsianki, budyniu, kaszy manny czy lodów waniliowych.

syrop z mandarynek

Prosty przepis na deser z mandarynek

Składniki:

  • 10 mandarynek,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

Reklama

Mandarynki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do garnka. Wszystko zasypujemy cukrem i cynamonem i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowane mandarynki w syropie przelewamy do miseczek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Reklama
Reklama
Reklama