Biorę 3 jabłka, jajka i kakao. Robię genialne ciasto bez cukru i mąki, jakiego świat nie widział

W tym artykule:
- Szybkie domowe brownie z 3 składników
- Przepis na brownie z jabłkami
- Jakie jabłka wybrać do ciasta?
- Inne pomysły na ciasto z jabłkami
Czy zdarza wam się czasem, że nachodzi was nagła ochota na coś słodkiego, a szafki świecą pustkami. W takich sytuacjach, zamiast ubierać się i biec do sklepu, lepiej weźcie kilka jabłek i jajka z lodówki. Na bazie tych produktów zrobicie genialne brownie bez mąki oraz cukru i wbrew pozorom wcale nie będzie to szarlotka ani jabłecznik. Zobaczcie ten przepis, a będziecie zachwyceni, tak jak my.
Szybkie domowe brownie z 3 składników
Choć klasyczny przepis na brownie składa się z czekolady, masła i mąki, to okazuje się, że i bez tych składników się uda. Co więcej, w tym przepisie nie przyda się też cukier, proszek do pieczenia, ani żadne inne przyprawy czy dodatki. Aby przygotować wilgotne brownie musicie tylko zblendować jabłka, jajka i odrobinę kakao, a z tej prostej mieszanki w kilka sekund powstanie fenomenalna masa na czekoladowy wypiek. Na koniec wystarczy przelać ją do blaszki, włożyć do piekarnika i cierpliwie zaczekać, a cudownie miękkie i mocno kakaowe brownie bez mąki i cukru zachwyci każdego.
Co ciekawe, brownie z jabłek jest idealnie słodkie i wilgotne, pomimo braku masła i cukru. Wszystko dzięki soczystym owocom i zawartej w nich naturalnej fruktozie. Jedząc taki deser nie musicie więc martwić się o kalorie, bo jest ich tu znacznie mniej niż w tradycyjnych ciastach czekoladowych.

Przepis na brownie z jabłkami
Jeśli więc akurat naszła was ochota na brownie, ale nie chcecie tłustego i ciężkiego wypieku, skorzystajcie z tego przepisu. 4 składniki, które najpewniej macie w kuchni wystarcza, by przygotować ten wyjątkowy deser.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 niewielkie jabłka
- 4 łyżki kakao
- 3 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy je do pojemnika blendera, dodajemy jajka oraz kakao i miksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę.
2. Tak przygotowane ciasto na brownie przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy posiekaną czekoladą. Następnie lekko wszystko mieszamy, aby kawałki czekolady równomiernie rozeszły się po cieście i wkładamy brownie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut.
Porada
Zamiast jabłek możecie dodać gruszki, które są równie słodkie i soczyste, więc spełnia swoja funkcję podobnie jak jabłka.
Ten sprytny przepis na domowe brownie pojawił się na instagramowym profilu @adelgazarsano18. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Jakie jabłka wybrać do ciasta?
Można pomyśleć, że jabłko, to jabłko i każde nadaje się do ciasta. Nic bardziej mylnego. Nie każde jabłko nadaje się do duszenia i pieczenia. Niektóre odmiany mogą wręcz zepsuć smak i konsystencję wypieków. Dlatego wybierajcie te sprawdzone i idealne do wypieków:
- Papierówki, chyba najstarsze, najpopularniejsze jabłka na szarlotkę. Są idealnie kruche i delikatne,
- Lobo, to jabłka soczyste i kruche jednocześnie
- Ligol o lekko kremowej konsystencji. Poddane wysokiej temperaturze nabierają korzennego smaku.
- Champion, klasyczne soczyste i aromatyczne jabłka
- Szara reneta, coraz trudniejsza do dostania ale pyszna. Jej owoce są kwaśne i zawierają dużo witaminy C.
- Antonówka, jest dość kwaśna, i ma dosyć zwarty miąższ, przez co świetnie nadaje się na ciasta z jabłkami.

Inne pomysły na ciasto z jabłkami
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, wykorzystajcie poniższe przepisy. Każde z nich smakuje doskonale:
- strudel z jabłkami (Apfelstrudel)
- ciasto ucierane z jabłkami
- ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
- cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami
- rolada z jabłkami – przepis na szybko
- sernik z jabłkami
- ciasto amerykańskie
- pyszny jabłecznik z budyniem
Źródło: Instagram.com adelgazarsano18

