Biorę kubeczek skyra i robię ekspresowy omlet. Trzyma mnie do obiadu

Prawie każdy wie, jak się robi omlet, ale okazuje się, że dodając 1 extra składnik, otrzymamy coś znacznie lepszego. Wystarczy dorzucić 1 kubeczek jogurtu typu skyr, a placek wyjdzie nie tylko smaczniejszy, ale i bardziej sycący. Zobaczcie dokładne proporcje i przygotujcie takie śniadanie, a nie odczujecie głodu przez długie godziny i unikniecie podjadania.
Jak zrobić puszysty omlet, który syci na długo?
Klasyczny przepis na omlet biszkoptowy to tylko jajka, mąka i cukier, jednak gdy do tego podstawowego zestawu dorzucicie jeszcze kubeczek gęstego jogurtu naturalnego typu skyr, danie będzie znacznie bardziej wartościowe dla organizmu. Wszystko dlatego, że ten nabiał jest świetnym źródłem białka, gdyż ma go 3x więcej niż w klasycznym jogurcie naturalnym. W jednym małym opakowaniu (150 g) jest go około 18 g, a w zwykłym jogurcie tylko 5-6 g.
Dzięki temu omlet staje się znacznie bardziej sycący, więc po takim śniadaniu długo nie będziecie głodni. Co więcej, dodatek gęstego nabiału świetnie wpływa też na konsystencję placka, gdyż wychodzi puszysty, a jednocześnie przyjemnie wilgotny w środku. Jak zrobić wysokobiałkowy omlet ze skyrem? To banalnie proste, gdyż musicie tylko wymieszać jajka, skyr, proszek do pieczenia i trochę mąki w jednej miseczce i usmażyć całość na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zobaczcie prosty przepis pochodzący z Instagramowego profilu @zdrowyprzepiss i koniecznie spróbujcie.

Prosty przepis na omlet ze skyrem
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 kubeczek jogurtu typu skyr (150 g),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30g mąki (można użyć orkiszowej, ziemniaczanej, pszennej lub ryżowej)
- 5g oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Jajka, skyr, proszek do pieczenia i mąkę dokładnie mieszamy na jednolitą masę bez grudek. Następnie całość wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Dodatkowo omlet można wzbogacić ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno świeże, jak i mrożone maliny, jagody czy borówki.
Źródło: Instagram.com/zdrowyprzepiss/

