W tym artykule:

  1. Jak wykorzystać mleko skondensowane? Zróbcie 3-składnikowy deser na zimno
  2. Dwuskładnikowy deser z mleka skondensowanego - dodatki
  3. Przepis na biały blok z mleka skondensowanego
  4. Jaki deser można zrobić z mleka skondensowanego? Inne pomysły
Reklama

Spodziewacie się gości lub organizujecie imprezę rodzinną, ale nie macie ochoty piec skomplikowanych ciast? Wybierzcie prosty deser na zimno z dosłownie 3 składników. Jeden z nich to mleko skondensowane z puszki, a pozostałe dwa kupicie w każdym, nawet małym osiedlowym sklepie. Potem zostaje już tylko chwila mieszania i odrobina cierpliwości, aż całość pięknie się schłodzi i zamieni w genialny deser na zimno.

Jak wykorzystać mleko skondensowane? Zróbcie 3-składnikowy deser na zimno

Mleko skondensowane często pojawia się w różnego rodzaju przepisach na ciasta i desery, ale takie przepisy zwykle mają długą listę składników i potrafią być skomplikowane w przygotowaniu. My jednak proponujemy coś znacznie prostszego, gdyż kiedy rozpuścicie na patelni mleko skondensowane z białą czekoladą i dodacie do tego orzechy, otrzymacie błyskawiczną masę na biały blok czekoladowy.

W przeciwieństwie do klasycznego przepisu na blok czekoladowy, nie potrzeba tutaj ani drogiego mleka w proszku, ani dużej ilości tłustego masła. Mleko skondensowane i biała czekolada w zupełności wystarczą, aby przygotować smakowitą masę, która po schłodzeniu w lodówce pięknie stężeje i da się pokroić w plasterki. Orzechy z kolei dodadzą całości chrupkości i lekko zbalansują słodycz tego deseru.

domowe mleko skondensowane

Dwuskładnikowy deser z mleka skondensowanego - dodatki

Jeśli akurat nie jesteście fanami orzeszków, do białej masy możecie dorzucić też wiele innych dodatków. W tym celu świetnie sprawdzą się pokruszone herbatniki lub ryż preparowany, które zapewnią gotowemu "białemu blokowi" ciekawy wygląd i genialną chrupkość przy każdym ugryzieniu. Innym ciekawym pomysłem jest dorzucenie sporej garści wiórek kokosowych, gdyż nie tylko genialnie komponują się one z białą czekoladą, ale nadają też deserowi ciekawej faktury.

Innym pomysłem na dodatek do białego bloku może być suszona żurawina, rodzynki lub pokrojone suszone morele czy figi. Wszystkie te owoce możecie też pomieszać, tworząc tym samym kolorową kompozycję, która pięknie będzie wyglądała po rozkrojeniu naszego ciasta na zimno.

ciasto drożdżowe

Przepis na biały blok z mleka skondensowanego

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego,
  • 200 g białej czekolady,
  • 150 g ulubionych orzechów.

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę połamcie na małe kawałki. Mleko skondensowane wylejcie na patelnię i zacznijcie podgrzewać razem z czekoladą na jednolitą masę.
  2. Gdy całość dobrze się rozpuści, dodajcie na patelnię lekko przesiekane orzechy (mogą być to zarówno orzechy włoskie, jak i ziemne, pistacje, czy migdały) i dokładnie wymieszajcie całość.
  3. Gotową masę przełóżcie do naczynia, wyłożonego folią spożywczą, wyrównajcie powierzchnię masy i wstawcie całość do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
  4. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie deser z foremki, zdejmijcie z niego folię spożywczą i pokrójcie słodki bloczek w plastry.
Blok czekoladowy z ryżem preparowanym

Jaki deser można zrobić z mleka skondensowanego? Inne pomysły

Tak przygotowane ciasto na zimno z mleka skondensowanego to tylko jeden z wielu pomysłów na pyszny deser. Mając pod ręką puszkę tego gęstego, słodkiego płynu możecie zrobić także inne smakołyki, a najbardziej polecamy:

Reklama
blok czekoladowy w waflu
Reklama
Reklama
Reklama