Biorę puszkę tuńczyka i mieszam z tymi dodatkami. To będzie Twoja ulubiona pasta na kanapki

Pasta na kanapki z tuńczyka to coś, co wszyscy kochamy, bo smakuje pysznie i syci na długo. Taki przysmak genialnie sprawdza się nie tylko na wartościowe śniadanie, ale i szybką przekąskę do pracy czy szkoły, ale warto wiedzieć, jak go odpowiednio doprawić. Dopiero po dodaniu kilku wyrazistych składników nabierze bowiem idealnie głębokiego smaku i aromatu.
Jak zrobić pastę z tuńczyka, aby miała więcej smaku?
Zwykle pasta tuńczykowa powstaje na bazie ryby z puszki, którą mieszamy z twarogiem, majonezem czy gotowanymi jajkami, jednak sam tuńczyk ma dość mało smaku poza słoną nutą, a delikatne jajko też nie doda mu charakteru. Aby więc pasta z tuńczyka nie była mdła, warto dorzucić do tego miksu po 2 łyżeczki musztardy francuskiej i koncentratu pomidorowego, a także odrobinę mielonej papryki, czosnku oraz pieprzu cayenne do smaku. Do tego przyda się też chrupiący akcent w postacie drobno pokrojonej czerwonej papryki oraz świeży koperek dla aromatu.
Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @nathallae, prowadzonego przez Natalię Maszkowską, czyli uczestniczkę jednej z edycji kulinarnego show MasterChef. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i obejrzycie krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Prosty przepis na pastę z tuńczyka
Składniki:
- 5 jajek na twardo,
- 1 puszka tuńczyka (odsączonego z zalewy),
- 1 kostka twarogu tłustego (250 g),
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 czerwona papryka,
- pół pęczka koperku,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy do nich twaróg oraz odsączonego z zalewy tuńczyka i rozgniatamy wszystko widelcem na gładką masę. Teraz dorzucamy do miski wszystkie dodatki, czyli majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekany koperek oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i kanapkowa pasta z tuńczyka gotowa.
Źródło: Instagram.com/nathallae/

