W tym artykule:

  1. Jak zrobić pastę kanapkową? Weźcie serek wiejski i popularną puszkę
  2. Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - dodatki
  3. Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - przepis
  4. Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - wartości odżywcze
Reklama

Jeśli lubicie kanapki, ale znudziły się już wam tradycyjne kromki z plastrem sera czy szynki, to ta pasta do smarowania będzie strzałem w dziesiątkę. Aby ją zrobić, wystarczy tylko kubeczek serka wiejskiego i pewien popularny produkt z puszki, który znajdziecie w każdym sklepie. Do tego już tylko parę dodatków i przypraw, a powstanie najpyszniejsze smarowidło o bogatej zawartości białka i nie tylko. Zobaczcie, jak zrobić pastę z serka wiejskiego, a przepadniecie już po pierwszym kęsie.

Jak zrobić pastę kanapkową? Weźcie serek wiejski i popularną puszkę

Serek wiejski to świetna baza do wielu past kanapkowych. Możemy łączyć go z gotowanymi na twardo jajkami, wszelkiego rodzaju warzywami, czy pokrojoną szynką, ale jest jeszcze jeden dodatek, który idealnie się z nim komponuje i tworzy wysokobiałkową mieszankę. Ten produkt to nic innego jak tuńczyk w sosie własnym, który jest nie tylko pełen smaku, ale i syci na długo oraz dostarcza cennych wartości odżywczych. Dodatkowo taki składnik można mieć w kuchennej szafce zawsze na zapas, a wtedy przygotowanie kanapkowej pasty zajmuje już dosłownie kilka sekund. Sam serek wiejski i tuńczyk są jednak dość delikatne, dlatego w takim przepisie liczą się wyraziste dodatki.

tuńczyk

Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - dodatki

Aby przygotować smarowidło pełne smaków i aromatów, wystarczy więc zblendować serek wiejski oraz dobrze odsączonego tuńczyka z puszki i dorzucić kilka suszonych pomidorów oraz ząbek czosnku. W ten sposób otrzymamy genialną mieszankę, która potrzebuje już tylko soli do smaku (uważajcie z jej ilością, bo tuńczyk i suszone pomidory są już same w sobie dość słone) oraz ewentualnie szczypty chili dla dodatkowej ostrości.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @foodlajf.pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - przepis

Składniki:

• 400 g serka wiejskiego (2 opakowania)
• puszka tuńczyka
• 4 suszone pomidory
• ząbek czosnku
• sól i chili do smaku

Przygotowanie:

Serek wiejski i tuńczyka przekładamy do naczynia blendera lub zwykłej miseczki i dodajemy suszone pomidory, obrany czosnek oraz przyprawy. Całość blendujemy na gładką pastę i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.

Źródło: Instagram.com/foodlajf.pl/

Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka - wartości odżywcze

w całym daniu (4 porcje):

  • Energia: 683.5 kcal
  • Białko: 100.2 g
  • Tłuszcz: 20.5 g
  • Węglowodany całkowite: 32 g
  • Błonnik: 1.6 g

w jednej porcji:

  • Energia: 170.9 kcal
  • Białko: 25.05 g
  • Tłuszcz: 5.125 g
  • Węglowodany całkowite: 8 g
  • Błonnik: 0.4 g

Oprócz tego pasta kanapkowa z serka wiejskiego i tuńczyka ma też cenne mikroskładniki:

Reklama
  • w serku wiejskim: wapń, fosfor, witamina B12, witamina A
  • w tuńczyku z puszki: żelazo, magnez, niacyna, witamina B6, witamina B12, selen
  • w suszonych pomidorach: potas, magnez, witamina C, witamina K, witamina A
  • w czosnku: mangan, witamina B6, witamina C, selen
Reklama
Reklama
Reklama