Biszkopt bez pieczenia w 25 min. Wychodzi cudownie puszysty, lekki i nie opada

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Jak zrobić biszkopt idealny? Kilka wskazówek na dobry początek
- Przepis na biszkopt bez pieczenia
- Tort na biszkopcie z garnka
- Inne sposoby na biszkopt bez pieczenia
Nic tak nie cieszy, jak pięknie wyrośnięty biszkopt, który na dodatek po wyciągnięciu z foremki wcale nie opada i pozostaje puszysty, w środku skrywając urocze ślady po pęcherzykach powietrza. Mogłoby się wydawać, że taki efekt uzyskacie tylko z pomocą piekarnika. Okazuje się jednak, że po przepis na idealny biszkopt możecie sięgnąć także, gdy dysponujecie tylko palnikiem gazowym lub elektryczną płytą grzewczą. Potrzebujecie tylko tortownicy i głębokiego garnka, a reszta zrobi się właściwie sama.
Jak zrobić biszkopt idealny? Kilka wskazówek na dobry początek
Żeby uzyskać puszysty spód do tortu, warto trzymać się kilku zasad. Są bardzo proste i mogą wydawać się błahe, ale często mają znaczący wpływ na końcowy efekt. Masę na biszkopt przygotujcie z największą starannością. Nie zajmie to wcale dużo czasu, a perfekcyjne ciasto tylko mile was zaskoczy. Trzymajcie się poniższych wskazówek.
- Jajka mają mieć temperaturę pokojową. Co prawda łatwiej je rozdzielić na żółtka i białka, kiedy są zimne, ale przed ubijaniem powinny poleżeć trochę w cieple.
- Ostrożnie oddzielajcie białka. Jeśli będą zanieczyszczone kawałkami żółtka, nie uda się się ich ubić na puszystą pianę i ucierpi na tym całe ciasto.
- Użyjcie mąki typ 450 i przesiejcie ją. Dzięki temu biszkopt ładnie wyrośnie.
- Suche składniki dodawajcie na końcu. Nie używajcie do tego miksera na dużych obrotach. Najlepiej połączyć mąkę z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
- Wykorzystajcie drobny biały cukier przeznaczony do wypieków, który szybciej się rozpuści i dobrze połączy z ubitymi białkami.
- Nie natłuszczajcie boków tortownicy, żeby biszkopt ładnie wyrósł i nie opadł od razu po wyjęciu z ciepła.
Przepis na biszkopt bez pieczenia
Jeśli nie macie piekarnika w domu lub nie jesteście zadowoleni z tego, jak działa (na przykład rozgrzewa się zbyt długo lub ciepło nie rozkłada się w nim równomiernie), spróbujcie zrobić puszysty biszkopt w wysokim garnku. Koniecznie wybierzcie taki z grubym dnem, na przykład przeznaczony do gotowania rosołu, który utrzymuje stabilną temperaturę.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 20 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Najpierw przygotujcie garnek, w którym przyrządzicie biszkopt. Na dno wsypcie gruboziarnistą sól. Na niej umieśćcie metalową perforowaną podkładkę lub kratkę. Jeśli takiej nie macie, możecie użyć na przykład wykrawaczki do ciastek. To może być cokolwiek, co oddzieli tortownicę od dna garnka. Inaczej spód ciasta się przypali. Ustawcie naczynie na palniku. Rozgrzejcie je na małym ogniu.
- Oddzielcie żółtka od białek. W osobnej misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Roztopcie masło w rondelku lub używając kuchenki mikrofalowej. Odstawcie je do przestudzenia, ale nie pozwólcie mu z powrotem zastygnąć. Jeśli chcecie przygotować biszkopt bez pieczenia bez laktozy, użyjcie oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
- Ubijcie białka (możecie dodać szczyptę soli, żeby przyspieszyć ten proces). Kiedy staną się puszyste, ale jeszcze nie całkiem sztywne, stopniowo dosypcie cukier. Poczekajcie, aż piana zgęstnieje i zacznie się błyszczeć. Będzie wyglądać jak masa na bezę.
- Dodajcie żółtka, jedno po drugim, do białek. Miksujcie do połączenia składników.
- Na koniec wsypcie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie je z masą jajeczną za pomocą szpatułki lub zmniejszcie obroty miksera do minimum.
- Przelejcie masę na biszkopt do tortownicy. Wstawcie ją do garnka. Przykryjcie go szczelnie. „Pieczcie” ciasto przez około 25 minut. Zróbcie test suchego patyczka. Zdejmijcie garnek z palnika, ale trzymajcie biszkopt w cieple, z uchyloną przykrywką, jeszcze przez 5 minut.
Tort na biszkopcie z garnka
Puszysty biszkopt bez pieczenia jest niezwykle lekki, ale ponieważ zawiera tłuszcz, wytrzyma ciężar wielu dodatków, którymi zazwyczaj przekładacie odświętne warstwowe desery. Na jego bazie można na przykład zrobić:
- tort pistacjowy – składa się z jasnego biszkoptu, słodkiego kremu pistacjowego z mascarpone i świeżych owoców. Udekorujcie go na przykład truskawkami lub malinami, a także pokruszonymi orzechami i plasterkami limonki.
- tort kokosowy, czyli rafaello – blaty biszkoptowe przełóżcie kremem śmietanowym z wiórkami kokosowymi i likierem (na przykład malibu). Ozdóbcie wierzch kuleczkami z migdałowym wnętrzem.
- tort malinowy – najlepszy na lato, kiedy królują sezonowe owoce. Nie zapomnijcie o pistacjowej pralinie.
Tort na bazie biszkoptu bez pieczenia można ozdobić bitą śmietaną, kremem maślanym lub pokryć w całości czekoladową masą ganache. Tutaj właściwie nie ma ograniczeń i limitem jest tylko wasza wyobraźnia.

Inne sposoby na biszkopt bez pieczenia
Już pomysł z garnkiem wydaje się mocno niecodzienny, więc na pewno was zdziwi, że to nie jedyny sposób na to, jak upiec ciasto bez piekarnika. Można tez przyrządzić puszysty biszkopt bez większego problemu w:
- kuchence mikrofalowej,
- frytkownicy beztłuszczowej,
- kąpieli wodnej, podobnie jak tradycyjną babkę gotowaną.
- wolnowarze.

