Biszkopt ze śliwkami nigdy nie opada, bo pilnuję 3 złotych zasad. Nauczyła mnie tego babcia

W tym artykule:
- Jak zrobić biszkopt? O tym trzeba pamiętać
- Jak przygotować śliwki do biszkoptu?
- Sprawdzony przepis na biszkopt ze śliwkami
Jeśli kilka razy podchodziliście do biszkoptu i za każdym razem coś szło nie tak, to być może pomijaliście pewne bardzo proste kwestie. Okazuje się, że drobne szczegóły bardzo wpływają na ostateczną konsystencję ciasta, a wiele osób o nich zapomina. Zobaczcie więc, jak upiec dobry biszkopt, żeby nie opadał i zawsze był idealnie mięciutki. Takie ciasto najlepiej smakuje z sezonowymi śliwkami, ale możecie je również przygotowywać z wszelkimi innymi ulubionymi owocami, a zasady zawsze będą te same.
Jak zrobić biszkopt? O tym trzeba pamiętać
Po pierwsze, pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka należy wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed planowanym pichceniem.
Po drugie, liczy się odpowiednie ubicie piany z białek, a do tego niezbędna jest idealnie czysta i sucha miska. A gdy ubijacie biała, cukier dodawajcie stopniowo, po jednej łyżce, ciągle miksując całość. Pamiętajcie jednak, aby nie "przebić" piany, gdyż wtedy się rozwarstwi i z całego biszkoptu nici. Najlepiej przestać ubijać ją gdy tylko stanie się sztywna i lśniąca. Po tym etapie warto jeszcze dolać do białej odrobinę gorącej wody, a wtedy konsystencja będzie idealna.
Gdy mamy już białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i miskujemy przez około 30 sekund zanim wrzucimy do miski kolejne. Na koniec zostaje już tylko mąka, która musi być oczywiście wcześniej przesiana i tutaj też warto sypać ją stopniowo, a nie dodawać całą ilość z przepisu na jeden raz. A po dodaniu mąki nie miksujcie już ciasta, tylko delikatnie przemieszajcie je łyżką.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika i tutaj pojawia się ostatnia złota zasada, czyli to, aby pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Choćby pokusa sprawdzenia jak wygląda ciasto było największa, to nie ulegajcie jej, bo właśnie ten błąd potrafi w kilka sekund sprawić, że biszkopt opada. Z kolei gdy ciasto będzie już gotowe, nie wyciągajcie go z piekarnika od razu, tylko uchylcie lekko drzwiczki i poczekajcie około 20-30 minut. Dzięki temu różnica temperatur nie będzie aż tak duża i ciasto pozostanie wysokie oraz idealnie równe.

Jak przygotować śliwki do biszkoptu?
Śliwki same w sobie są pyszne i aromatyczne, ale żeby biszkopt z tymi owocami był jeszcze smaczniejszy, dobrze jest zrobić z nimi 1 dodatkową rzecz. Otóż pokrojone śliwki warto obtoczyć w odrobinie cynamonu, a jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie wzbogacić tę przyprawę jeszcze niewielką ilością mielonych goździków czy kardamonu. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzić z tymi dodatkami, bo mogą zdominować całe ciasto.
Sprawdzony przepis na biszkopt ze śliwkami
Składniki:
Składniki:
- 1 kg śliwek + szczypta cynamonu,
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej),
- 1 szklanka cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki gorącej wody,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jajka wybijcie, oddzielając białka od żółtek. Białka ubijcie ze szczyptą soli, a gdy zaczną już zamieniać się w sztywną pianę, stopniowo dodawajcie po łyżce cukru.
- Teraz wlejcie 2 łyżki gorącej wody i zmiksujcie całość, a potem wrzucajcie po 1 żółtku, ciągle miksując.
- Do ubitych jajek dodawajcie stopniowo przesianą mąkę i delikatnie wymieszajcie całość łyżką.
- Gotowe ciasto biszkoptowe przelejcie do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóżcie wypestkowane i obtoczone w cynamonie śliwki (skórką do dołu).
- Biszkopt ze śliwkami pieczcie w 170 stopniach przez około 35-40 minut, a potem nie wyjmujcie go od razu z piekarnika, tylko uchylcie drzwiczki urządzenia i zostawcie tak ciasto na 20 minut.

