W tym artykule:

  1. Prosty, szybki i tani sposób na domowe ciasteczka
  2. Jak zrobić ciasteczka biszkoptowe?
  3. Biszkoptowe ciasteczka - przepis
  4. Jak wykorzystać ciastka biszkopty?
Reklama

Nie ma nic lepszego do kawy, niż chrupiące ciasteczka obsypane cukrem. Zwykle po prostu kupujemy je w opakowaniach lub na wagę, ale banalnie prosto można je przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie chwila pracy, a gotowy deser zachwyci wszystkich domowników i każdego gościa. Zobaczcie, jak zrobić biszkoptowe ciasteczka, a gdy raz spróbujecie, będziecie piekli kolejne porcje co tydzień.

Prosty, szybki i tani sposób na domowe ciasteczka

Domowe ciasteczka można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Najczęściej zagniatamy do tego celu klasyczne kruche ciasto lub wybieramy gotowe ciasto francuskie, ale można zrobić to jeszcze inaczej. Pyszne, chrupiące i leciutkie jak chmurka ciastka przygotujecie z prostej mieszanki mąki, jajek, oleju i odrobiny mleka. Do tego jeszcze oczywiście cukier i proszek do pieczenia, a dla wspaniałego aromatu skórka z cytryny i wanilia. Gdy macie już wszystkie składniki, zostaje tylko formowanie ich w zgrabne ciasteczka, ale nie potrzebujecie do tego wałka, ani żadnych specjalnych foremek. Można to zrobić znacznie sprytniej i jeszcze bardziej efektownie. Zobaczcie, jaki to proste.

ciasteczka z maszynki

Jak zrobić ciasteczka biszkoptowe?

Gotowe ciasto na biszkoptowe ciasteczka nie wymaga wałkowania, bo wystarczy tylko zrolować gotowe ciasto w długi wałek. Następnie musimy po prostu pokroić całość w plasterki, a potem każdy taki krążek uformować w niewielki wałeczek. W taki sposób powstaną domowe biszkoptowe ciasteczka sto razy lepsze od biszkoptów lady fingers, których używamy często jako spodu do ciast na zimno. Potem trzeba je już tylko obtoczyć w drobnym cukrze i ułożyć na blaszce, a całą resztę zrobi już za nas piekarnik.

Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @redellasfoglia. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, z którego wyjdą aż 24 ciasteczka. Zobaczcie też krótkie wideo z dokładnym procesem przygotowania krok po kroku.

Biszkoptowe ciasteczka - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00,
  • 3 duże jajka,
  • 200 g cukru + odrobina do posypania ciasteczek,
  • 90 ml oleju słonecznikowego,
  • 30 ml pełnego mleka,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • starta skórka z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, aż połączą się w jednolitą, zwartą masę.
  2. Następnie gotowe ciasto rolujemy w długi wałek, lekko spłaszczamy od góry i kroimy nożem w plasterki.
  3. Każdy taki krążek formujemy w podłużny kształt, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Biszkoptowe ciasteczka pieczemy w 170/180 stopniach przez około 20 minut i gotowe.

Źródło: Instagram.com/redellasfoglia/

ciasteczka

Jak wykorzystać ciastka biszkopty?

Tak przygotowane biszkoptowe ciasteczka są oczywiście przepyszne same w sobie i można je chrupać bez końca, jednak przydadzą się też jako baza do wielu innych przepisów. Jeśli macie w lodówce jajka i serek mascarpone, zaparzcie tylko mocną kawę, wyciągnijcie kakao z szafki i już możecie zrobić włoskie tiramisu. Takie ciastka namoczone w kawie i przełożone kremem stworzą obłędnie pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością zniknie w mgnieniu oka.

Reklama

Innym pomysłem na wykorzystanie podłużnych biszkoptów jest szybki sernik na zimno z truskawkami, malinami, borówkami czy wszelkimi innymi sezonowymi owocami. Wystarczy wyłożyć blaszkę takimi ciasteczkami, a następnie wylać na nie prostą masę z serka homogenizowanego i galaretek, a gotowy deser będzie nie tylko przepyszny, ale i pięknie prezentujący się na talerzach.

Reklama
Reklama
Reklama