Czekoladowy blok owsiany to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, idealna na każdą porę dnia. Wykonany z prostych składników i nie wymagający pieczenia, dzięki czemu jest świetną opcją dla zabieganych. Płatki owsiane nadają deserowi ciągnącą teksturę, a czekolada i masło orzechowe dodają wyjątkowego smaku.

Reklama

Do wykonania tego deseru potrzebujecie:

  • 2 szklanki klasycznych płatków owsianych
  • 0,5 szklanki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Naczynie do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, zostawiając nad foremką 1 cm, by łatwiej wyjąć potem blok z formy.
W dużej misce wymieszajcie płatki owsiane i sól. W rondelku na średnim ogniu rozpuśćcie masło. Dodajcie mleko, cukier i niesłodzone kakao w proszku i mieszajcie, aż uzyskacie gładka i jednolita konsystencję.
Masę doprowadźcie do wrzenia, ciągle mieszając, i gotujcie przez 1 minutę.
Od razu zdejmijcie rondelek z ognia i dodajcie do masy masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszajcie wszystko dokładnie, by powstała jednolita konsystencja. Jeszcze ciepłą masą zalejcie płatki owsiane w misce i mieszajcie, aż płatki zostaną całkowicie pokryte.
Do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia wlejcie powstałą masę i wyrównajcie wierzch szpatułką.
Przykryjcie formę folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny aż masa stężeje.
Po tym czasie wyjmijcie blok czekoladowy z formy i pokrójcie na kwadraty.

Porada: Blok czekoladowy owsiany można dostosować do swoich smaków, dodając inne składniki, takie jak posiekane orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady. To od was zależy, co jeszcze wsypiecie do masy.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama