Błyskawiczna zupa pomidorowa na rosole tylko z tym składnikiem. Proporcja 1:1 to pewniak, że wyjdzie doskonała

Marzy wam się mocno pomidorowa zupa, ale nie macie czasu stać długo przy garnkach? Ten przepis to gwarancja pysznie pomidorowego smaku, przy bardzo małym nakładzie pracy. Od wyciągnięcia garnka z szafki do podania zupy na stół mija zaledwie 20 minut. Zobaczcie sprytny przepis na błyskawiczną pomidorową, która zachwyca smakiem i aromatem.
Jak prosto i szybko zrobić zupę pomidorową?
Jak wiadomo, najlepszą pomidorówkę robi się ze świeżych pomidorów, ale poza sezonem zwykle ratujemy się tymi w puszce lub dodajemy koncentrat czy przecier. Jest jednak znacznie lepszy sposób, dzięki któremu zupa ma głęboki smak, a do tego jednolitą konsystencję. Wystarczy użyć mieszanki soku pomidorowego i bulionu w proporcji 1:1. Dzięki temu błyskawicznie stworzymy esencjonalną i idealnie gładką pomidorówkę w zaledwie 20 minut. Co więcej, sok pomidorowy jest tańszy i znacznie bardziej dostępny niż passata czy pomidory w puszce. Znajdziemy go w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie, więc to świetna opcja, dzięki której zawsze możemy przygotować błyskawiczną zupę na ostatnią chwilę.
Ważne jednak, aby wybierać sok wyciskany ze świeżych pomidorów, gdyż wiele buteleczek i kartonów, dostępnych na sklepowych półkach, jest produkowana z zagęszczonego soku pomidorowego. Te, pozyskane wprost ze świeżych pomidorów mają znacznie głębszy smak i są dużo bardziej aromatyczne, a cenowo wcale nie odbiegają aż tak bardzo od gorszego zamiennika.

Jak zrobić pomidorową w 20 minut?
Należy zacząć od ugotowania makaronu bądź ryżu, bo to potrwa najdłużej z całego przepisu. W czasie, gdy dodatek się gotuje, wlewamy do garnka tyle samo bulionu i soku pomidorowego, a do tego odrobinę cukru, soli i pieprzu. Aby wzbogacić smak zupy, można też dorzucić do garnka świeże lub suszone zioła, a także ząbek czosnku. Wszystko zagotowujemy, a na końcu zabielamy zahartowaną śmietanką. Teraz wystarczy już tylko odcedzić makaron lub ryż i można serwować gotową pomidorówkę.

