Błyskawiczne, puszyste ciasto jogurtowe. 5 minut mieszania i do pieca

Za każdym razem, gdy nachodzi was ochota na domowe ciasto, wertujecie zeszyty z przepisami i przewijacie strony internetowe? Nie szukajcie więcej i zapamiętajcie te proste proporcje, a staniecie się mistrzami w robieniu tego prostego deseru. Wystarczy parę niedrogich składników i dosłownie 5 minut pracy, a efekt przerośnie wasze oczekiwania. To ciasto jogurtowe smakuje obłędnie, wygląda przepięknie i zawsze się udaje.
Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe?
W książkach kucharskich i sieci znajdziemy mnóstwo receptur na różnego rodzaju ciasta jogurtowe z różnymi owocami, orzechami czy kremami. Wiele z nich wymaga jednak wieloskładnikowych list zakupów i sporo przygotowań, a nie ma co komplikować sobie życia. Czasami prostota jest najlepsza, dlatego warto wybrać szybkie ciasto jogurtowe, które robi się dosłownie w 5 minut. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać w jednej misce, bez ubijania piany z białek czy ucierania żółtek z cukrem. Jedyne, czego musicie pilnować, to to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, aby nie zrobić się zakalec. Na tym kończy się nasza praca, a potem przyda się już tylko trochę cierpliwości, aż ciasto się zarumieni i pięknie wyrośnie, a cały dom wypełni jego obłędny zapach.

5-minutowe ciasto jogurtowe - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 30 g masła,
- 120 g cukru,
- 10 g proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnuszku i lekko studzimy. W tym czasie jajka wybijamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewamy jogurt naturalny oraz płynne masło i wszystko mieszamy. Do takiej masy stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy całość, aż stworzy się gładkie, jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto jogurtowe przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut.

