Błyskawiczny sernik na zimno przygotujesz bez żelatyny. Mogą go jeść bez ograniczeń nawet weganie

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Jak zrobić wegański deser na zimno?
- Wegański sernik na zimno z truskawkami – przepis
- Jak podać truskawkowy sernik na zimno?
Sernik na zimno to ciągle hit wakacyjnych podwieczorków. Kremowa masa na biszkoptach lub herbatnikach i świeże owoce plus często kolorowa galaretka na wierzchu to połączenie, które niezmiennie kojarzy się ze słonecznymi dniami. Przyzwyczailiśmy się dodawać do serków lub jogurtu żelatynę, a nie jest to jedyne rozwiązanie. Nawet lepiej sprawdzi się agar. Stężeje szybciej, a poza tym jest bardziej stabilny w wysokich temperaturach. Sprawdźcie, jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny. Poczęstujcie nim gości, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jak zrobić wegański deser na zimno?
Pomysł na każdy sernik na zimno jest bardzo prosty. Żeby powstała lekka, kremowa masa, wystarczy połączyć śmietankę, jogurt naturalny, twaróg lub serek homogenizowany ze środkiem zagęszczająco-żelującym. Potem deser trzeba włożyć do lodówki i czekać, aż zamieni się w zimną, apetyczną piankę. Równie łatwo da się zrobić wegański serniczek, zwłaszcza że w sklepach nie brakuje przeróżnych roślinnych zamienników. Zamiast kremu z białego sera można zrobić masę z:
- mleka kokosowego,
- miękkiego tofu (silken),
- jogurtu sojowego,
- „serka” na bazie orzechów nerkowca.
Do sernika na zimno potrzebny będzie agar agar. Jest to prosta odpowiedź na to, czym zastąpić żelatynę. Powstaje z alg morskich, więc jest to substancja całkowicie wegańska. Ma formę proszku i można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej pojawia się też w supermarketach. Bazę do sernika można zrobić z ciasteczek oreo (tak, są wegańskie, w przeciwieństwie do wielu rodzajów herbatników i biszkoptów).
Wegański sernik na zimno z truskawkami – przepis
Składniki:
- 150 wegańskich ciasteczek (na przykład owsianych)
- 100 g oleju kokosowego
- 250 g truskawek (mogą być też inne owoce, na przykład maliny lub borówki, świeże lub rozmrożone)
- 150 g kremu kokosowego (zebranego z wierzchu schłodzonego mleka kokosowego)
- 400 g jogurtu sojowego
- 100 ml wody
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki agar-agar
- opcjonalnie: esencja waniliowa, skórka świeżo otarta z cytryny
Przygotowanie:
- Wkładamy ciasteczka do torebki i miażdżymy je za pomocą wałka lub tłuczka. Możemy też rozdrobnić je na okruszki w malakserze. Łączymy z płynnym olejem kokosowym. Mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Dociskamy, żeby powstał równy spód. Wstawiamy do lodówki. Żeby powstał błyskawiczny sernik na zimno, można pominąć ten krok i po prostu umieścić całe ciastka (najlepiej wegańskie biszkopciki lub herbatniki) w foremce.
- Blendujemy truskawki z cukrem i jogurtem sojowym (opcjonalnie z wanilią i skórką cytryny lub pomarańczy). Ubijamy krem kokosowy, aż napowietrzy się i powiększy objętość.
- Przygotowujemy agar. Proszek łączymy z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Żeby aktywować środek żelujący, trzeba go gotować przez kilka minut, mieszając (inaczej niż w przypadku żelatyny – ją wystarczy rozpuścić w ciepłej wodzie). Odstawiamy do przestudzenia, ale nie pozwalamy, żeby mieszanka za bardzo się schłodziła. Zaczyna tężeć już w temperaturze 35–45°C.
- Wlewamy agar do truskawek z jogurtem. Krótko i szybko miksujemy. Dodajemy ubitą śmietankę kokosową. Mieszamy szpatułką. Wykładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy w lodówki. Czekamy, aż całkiem stężeje. Deser może być gotowy nawet po godzinie.
Jak podać truskawkowy sernik na zimno?
Żeby nasz wegański deser wyglądał jak tradycyjny sernik na zimno z truskawkami, na wierzch możemy jeszcze wyłożyć czerwoną owocową galaretkę (oczywiście też bez żelatyny, można ją zrobić samemu na bazie soku i agar-agar lub kupić gotową wegańską wersję w proszku, którą wystarczy rozpuścić). Deser można tez wykończyć za pomocą:
- sosu truskawkowego,
- truskawkowej frużeliny z wyraźnymi kawałkami owoców,
- bitej śmietany kokosowej lub sojowej,
- dekoracji ze świeżych owoców i ziół (mięty, bazylii).
Wegański sernik na zimno bez żelatyny można tez przyrządzić w formie indywidualnych porcji, w pucharkach lub słoiczkach po przetworach. Jeśli to nasze pierwsze eksperymenty z roślinnymi zamiennikami, nie musimy się wtedy martwić, że konsystencja nie wyjdzie dokładnie taka, jak chcieliśmy.

