W tym artykule:

  1. Składniki na bób po sycylijsku
  2. Jak zrobić gotowany bób po sycylijsku?
  3. Jak podawać bób z czosnkiem po sycylijsku?
Reklama
ZjedzPięknie

Składniki na bób po sycylijsku

  • 1 kg bobu
  • 250 ml wody
  • 125 ml oliwy
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić gotowany bób po sycylijsku?

Krok 1:

Bób (najlepiej świeży, młody, z polskich zbiorów, ale można też wykorzystać mrożone zapasy) opłukujemy pod kranem. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy bób. Możemy też dosypać łyżeczkę cukru, a także dodać 2 listki laurowe. Jeśli używamy młodych ziaren, gotowanie bobu nie powinno zająć więcej niż 10 minut, żeby wyszedł al dente. Nie chcemy, żeby się rozgotował, powinien być dosyć miękki, ale ciągle jędrny. Przekładamy go łyżką cedzakową do zimnej kąpieli wodnej z kostkami lodu. Dzięki temu od razu zatrzymamy obróbkę termiczną, a bób będzie mięsisty i zachowa ładny kolor.

ZjedzPięknie

Krok 2:

Zdejmujemy łupinki z czosnku. Przeciskamy je przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Dobrze jest wykorzystać technikę, która polega na krojeniu czosnku, a jednocześnie rozcieraniu go bokiem noża. Trzeba pamiętać o posoleniu miąższu, dzięki temu puszcza sok i łatwiej jest go rozdrobnić. Wsypujemy oregano do miseczki i zalewamy je niewielką ilością gorącej wody, żeby napęczniało. To ważny krok, bo suszone kawałki ziół potrafią być dosyć twarde, a poza tym namaczanie uwolni z nich aromat. Alternatywnie można wykorzystać świeże listki oregano, posiekane specjalnym nożyczkami do ziół lub nożem z półkolistym ostrzem (mezzaluną).

ZjedzPięknie

Krok 3:

Łączymy składniki marynaty, czyli oregano i czosnek z wodą i oliwą (najlepiej extra vergine, z pierwszego tłoczenia, może być nawet smakowa, na przykład z nutką bazylii). Wsypujemy sól morską. Dokładnie mieszamy, żeby całkowicie się rozpuściła. Do marynaty na bób po sycylijsku można też dodać łyżkę soku z cytryny lub limonki. A miłośnicy wyrazistych smaków z pewnością chętnie dorzucą szczyptę ostrej papryki lub odrobinę płatków chili.

ZjedzPięknie

Krok 4:

Odlewamy bób. Nacinamy skórkę każdego ziarenka nożykiem. Ma to na celu dwie rzeczy: po pierwsze wtedy marynata dostanie się do środka, aromat rozłoży się równomiernie po całej potrawie. Po drugie, łatwiej będzie uwolnić bób z łupinki w trakcie jedzenia. Można też wcześniej całkiem obrać bób, ale pamiętajmy, że w skórce kryje się dużo wartościowych składników, między innymi błonnik pokarmowy, a poza tym trudniej przyrządzić „gołe” ziarna w taki sposób, żeby nie zaczęły się rozpadać. Wkładamy bób do marynaty. Mieszamy, żeby dobrze pokrył się oliwą i przyprawami. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie powinien przesiąknąć aromatem oliwy, oregano i czosnku.

ZjedzPięknie

Jak podawać bób z czosnkiem po sycylijsku?

Skąpany w aromatycznej oliwie z oregano bób gotowany po sycylijsku warto wyjąć przed podaniem z lodówki, najlepiej na godzinę przed jedzeniem. Świetnie smakuje w temperaturze pokojowej, wtedy rozwija się w pełni smak i zapach oregano, a oliwa ma odpowiednią konsystencję. Taki bób to genialna, zdrowa przekąska na upalne popołudnia, można też podać go na spotkaniu ze znajomymi, zamiast gotowców do chrupania. Jest niezwykle smaczny, wręcz uzależniający, sam w sobie, ale gdy nam się znudzi, warto potraktować go jako bazę do sałatki i połączyć z:

  • pokrojonymi w kostkę pomidorami – świeżymi, mięsistymi, najlepiej odmiany roma, lub suszonymi (można też użyć oliwy z zalewy ze słoika do marynowania bobu),
  • fetą lub innym miękkim serkiem, może być też pokruszony wędzony twaróg,
  • chrupiącym boczkiem lub pokrojoną w kostkę szynką gotowaną, może być też szynka dojrzewająca, na przykład parmeńska,
  • plasterkami grillowanej cukinii lub zielonym groszkiem (warto też ozdobić taką kompozycję pachnącymi kiełkami).
Reklama

W każdym wydaniu bób po sycylijsku świetnie smakuje z chrupiącą grzanką z piekarnika lub świeżą bagietką. Można podać go wśród zimnych przystawek takich jak kiszony kalafior, hummus lub pasta z pieczonych warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama