Boczniaki po kaszubsku do złudzenia przypominają śledzie. Ale smakują 100x lepiej za sprawą tego sosu

W tym artykule:
Jeśli lubicie śledzie po kaszubsku, z pewnością pokochacie również boczniaki w tym wydaniu. To doskonała opcja dla osób, które nie przepadają za śledziem. Ale gwarantujemy, że miłośnicy śledzi też będą wyjadać boczniaki prosto ze słoika. Są przepyszne. Zobaczcie, jak prosto przygotujecie je w domu w zaledwie pół godziny.
Kuchnia kaszubska - prosta i pyszna
Kaszubska kuchnia jest przepyszna to zasługa położenia wśród jezior, lasów, z dostępem do morza. Dzięki takiej lokalizacji na Kaszubach jest wszystko co najlepsze. Ryby, grzyby, mięso, produkty zbożowe i dary lasu to bogactwo z którego można stworzyć unikatowe potrawy i smaki. Kuchnia kaszubska jest prosta, szybka w przygotowaniu i sycąca, by dać siłę i energię do pracy na wiele godzin. W każdym kaszubskim domu nie brakuje różnego rodzaju kasz i mąk, ale też warzyw, owoców i ryb i mięs.

Boczniaki po kaszubsku
Jedną z najpopularniejszych kaszubskich przystawek jest oczywiście śledź po kaszubsku podawany z cebulką, natką pietruszki i słodkawym sosem pomidorowym. Potrawa znajduje się na liście regionalnych i tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jednak śledzie, za którymi nie każdy przepada można zamienić na inny, bardziej neutralny składnik, jakim są boczniaki. Odpowiednio przyprawione i zanurzone w aromatycznym sosie, do złudzenia przypominają śledzie po kaszubsku.
Będziecie potrzebować oczywiście boczniaki, cebulę, kiszone ogórki, garstkę przypraw, koncentrat pomidorowy i... suszone śliwki. To połączenie gwarantuje przysmak, jakich mało. Zobaczcie jak zrobić fantastyczne boczniaki po kaszubsku.
Przygotujcie:
- 1/2 kg boczniaków
- 2 cebule
- 6 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczki soli
- czarny pieprz mielony
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oleju lnianego
- 2 średnie ogórki kiszone
- olej do smażenia
Boczniaki oczyśćcie z ziemi i zanieczyszczeń. Pokrójcie w grube paski i wrzućcie na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Zostawcie na 2 minuty nie mieszając i dopiero po tym czasie, zamieszajcie i usmażcie na złoty kolor. Odłóżcie na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
Cebule obierzcie i pokrójcie w piórka. Śliwki pokrójcie w paski. Z patelni po boczniakach odlejcie część pozostałego oleju, a na reszcie podsmażcie przez chwilę cebulę ze śliwkami by się zeszkliły. Dorzućcie liście laurowe, ostrą paprykę, goździki, ziele angielskie, sól, pieprz, zamieszajcie i smażcie na średnim ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. To powinno zając kilka minut.
Gdy cebula będzie już miękka dodajcie koncentrat pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, gorczycę, cynamon, majeranek i dolejcie pół szklanki wody. Zwiększcie ogień i duście całość przez minutę, a następnie dorzućcie podsmażone wcześniej boczniaki. Połączcie wszystko i duście kolejne 2-3 minuty razem. Zdejmijcie patelnię z ognia, a zawartość przełóżcie do szklanego pojemnika, albo miski, by wszystko przestygło.
Kiszone ogórki pokrójcie w drobną kostkę i razem z olejem lnianym dorzućcie do boczniaków, gdy lekko przestygną. Całość wymieszajcie, by wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły. Można doprawić wedle uznania.
Boczniaki można zjeść od razu, albo przełożyć do pojemnika i przechować w lodówce, by wszystkie składniki się "przeżarły".
Rada
Jeśli nie lubicie śliwek suszonych, możecie je zastąpić rodzynkami, albo żurawiną, a ogórki kiszone, ogórkami konserwowymi. Możecie też bawić się przyprawami i dodać jeszcze imbir, czy kardamon. To od was zależy końcowy smak boczniaków.

Z czym jeść boczniaki po kaszubsku?
To pyszna przystawka na co dzień i od święta. Podane ze świeżą kromką chleba smakują każdemu. To ciekawy pomysł na świąteczną przystawkę zamiast śledzi. Można przygotować je z większym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

