Brookie, czyli najmodniejsze ciasto sezonu. „Nadzwyczajne połączenie tekstur i smaków”

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Jak przełożyć masy na brookie?
- Ciasteczkowe brownie – przepis
- Skąd wiadomo, że brookie jest gotowe?
- Jak podawać brookie?
Za pomysł na ciasteczkowe brownie komuś należy się medal za zasługi dla miłośników słodkich wypieków. Jeśli w ogóle można powiedzieć, że w klasycznej czekoladowej, ciągutkowej masie czegoś brakowało, to tylko chrupkiego ciasteczka. I to właśnie nim wykończone jest hitowe brookie. Warto podawać je na ciepło. Wtedy wilgotne wnętrze jeszcze bardziej rozpływa się w ustach, masa ciasteczkowa roztacza maślany aromat, a kawałki czekolady smakowicie się topią. Dodajcie do tego lody waniliowe lub solony karmel i macie rozpustny deser na każdą okazję.
Jak przełożyć masy na brookie?
Perfekcyjny mariaż brownie i maślanego ciasteczka może przybrać różne formy. Warto pobawić się trochę z układaniem czekoladowej i jasnej masy w foremce przed zapieczeniem, a potem wybrać ulubiony efekt. Oto kilka wariantów:
- Masę na brownie rozsmarowujemy na spodzie foremki, tak jak na tradycyjny wypiek. Na wierzchu rozmieszczamy kilka łyżek ciasta na chocolate chip cookies. Można lekko je docisnąć lub rozsmarować w czekoladowej warstwie, tworząc esy-floresy (na przykład za pomocą trzonka łyżki lub grubszego patyczka).
- Na dno blaszki wykładamy jasną masę. Przykrywamy ją brownie. Korzystając z tej opcji, nie możemy liczyć na to, że maślane ciasteczko będzie miało charakterystyczną chrupką powłoczkę.
- Tworzymy kilka warstw. Przekładamy masy na zmianę. Na koniec na wierzchu umieszczamy kilka kawałków jasnego ciasta, tak jak w pierwszym wariancie. Dzięki takiemu sporządzeniu wypieku każdy kęs będzie idealnie skomponowany i zapewni pełnię doznań.
Ciasteczkowe brownie – przepis
Składniki na brownie:
- 115 g masła
- 115 g gorzkiej czekolady
- 100 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 65 g maki pszennej
- Opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie lub laskowe
Składniki na masę ciasteczkową:
- 115 g masła
- 100 g drobnego białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 160 g mąki pszennej
- 1 szklanka czekoladowych groszków lub kropelek (da się je znaleźć w dziale supermarketu z artykułami cukierniczym, ale w razie czego można po prostu posiekać mleczną lub deserową tabliczkę czekolady)
Przygotowanie:
- Wyjmujemy jajka i masło na ciasteczka z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Wykładamy foremkę o wymiarach około 33x22 cm papierem do pieczenia.
- Do masy na brownie roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną lub połamaną na cząstki czekoladę i kakao. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolity krem. Roztrzepujemy jajka z cukrem. Dodajemy ekstrakt lub esencję waniliową oraz przestudzoną masę czekoladową. Na koniec wsypujemy mąkę i sól. Łączymy składniki szpatułką.
- Na chocolate chip cookies ucieramy cukier z miękkim masłem. Miksujemy składniki przez kilka minut na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy ekstrakt z wanilii i jajko. Mieszamy. Wsypujemy mąkę połączoną z sodą, proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Mieszamy łopatką. Na koniec dorzucamy kropelki czekoladowe. Możemy odłożyć kilka do posypania masy przez pieczeniem.
- Wykładamy brownie do foremki. Rozsmarowujemy. Na wierzchu umieszczamy kilka łyżek jasnej masy, w różnych odstępach. Posypujemy odłożonymi kawałkami czekolady. Pieczemy przez około 25 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem).
Skąd wiadomo, że brookie jest gotowe?
Jasna masa, która znajduje się na wierzchu wypieku, powinna lekko się zarumienić. Będzie wyglądała tak samo, jak klasyczne kruche ciastka z czekoladą. Żeby upewnić się, że warstwa brownie jest odpowiednio wypieczona, warto wbić w nią patyczek. Masa powinna być ścięta, ale lekko wilgotna. Pamiętajmy, że ciasto brookie będzie jeszcze „dochodzić” po wyłączeniu piekarnika. Wierzch ciasteczkowy stwardnieje i stanie się chrupki, a czekoladowe wnętrze stężeje.
Jak podawać brookie?
Kiedy czekoladowe ciasto wystygnie, kroimy je w kwadraciki. Możemy serwować deser w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzać gotową porcję w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Skropić polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Brookie świetnie smakuje z takimi dodatkami jak:
- lody waniliowe lub śmietankowe,
- szklanka mleka,
- kawa mrożona,
- bita śmietana,
- sos malinowy.

