W tym artykule:

  1. Mikser SilverCrest z Lidla
  2. Jak zrobić brownie z cukinii?
Reklama

Brownie może być przez jednych uwielbiane, innych zaś omijane szerokim łukiem. Jego czekoladowa masa może być dowolnie modyfikowana tak, aby uzyskać inną konsystencję. Jeżeli wolicie bardziej w formie murzynka - dodajcie więcej mąki i ubitych białek, jeżeli jednak to, co was kusi najbardziej jest klejąca ciągutka - masło. Dla każdego znajdzie się coś wyjątkowego. Od paru lat jestem zwolenniczką dodawania warzyw do ciasta - zwłaszcza tych czekoladowych. Można przemycić je zwłaszcza najmłodszym, które nie wyczują tutaj ich dodatku. Zdradzę wam dziś przepis na najlepsze brownie z cukinii, jakie robię dosłownie z kilku składników.

Mikser SilverCrest z Lidla

Mikser SilverCrest z Lidla z misą to mój mały pomocnik w kuchni. Świetnie radzi sobie z wszelkimi masami i dobrze ubija białka jaj. Znajdziecie go ze stojakiem i funkcją ręcznego blendera - co znacznie ułatwia miksowanie w szklankach, garnkach czy innych pojemnikach. W zestawie jest automatycznie napędzana, ściągana miska do mieszania.

Ma 5 poziomów prędkości i przycisk turbo, przyspieszając pracę przynajmniej dwukrotnie. Pokrywka osłaniająca przed pryskaniem z zamykanym otworem do napełniania pozwala na szybsze sprzątanie oraz brak pochlapanych blatów wokół urządzenia.

W zestawie znajdziemy także: szpatułkę do ciasta, miskę do mieszania, pokrywkę zapobiegająca zachlapaniu, mieszadło, hak do ugniatania przeznaczony do mycia w zmywarce Uwielbiam to urządzenie, ze względu na jego wszechstronność i poręczność. Zmieści się na blacie nawet w najmniejszej kuchni.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Jakość adekwatna do ceny - wystarczający pomocnik w kuchni, odpowiedni do wyrobu ciast i musów, osłona na miskę uprzyjemnia pracę.

Cena odpowiednia do jakości. Bardzo przydatny do przygotowania i zrobienia racuchów drożdżowych i naleśników.

Jakość taka sama jak inne najtańsze, ale tu mamy o wiele niższą cenę, co jest bardzo konkurencyjne do innych - fajny mikser, polecam.

Jak zrobić brownie z cukinii?

Do brownie używam zawsze młodych i jędrnych cukinii, które mają mniejszą membranę i nasiona w środku. Możemy zetrzeć je na tarce na cienkie nitki, ale również we wstęgi, które będą zmiksowane podczas połączenia z innymi składnikami. Możemy użyć do niego mlecznej czekolady, jeżeli wolicie delikatniejszej i znacznie przyjemniejszej konsystencji dla dzieci.

Dobrym dodatkiem jest także kuwertura z gorzkiej czekolady. Dobrze łączy się w wypiekach czy daniach wytrawnych, takich jak danie meksykańskie z kurczakiem z czekoladą. Poniżej znajdziecie pyszne brownie z cukinii, które jest zbite, mocno czekoladowo-kakaowe i wzmocnione konsystencją cukinii.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka odciśniętej cukinii
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miksera wsypcie przesianą mąkę pszenną. Następnie roztopcie masło wraz z cukrem i solą. Połączcie z tabliczką czekolady. Całą płynną masę przelejcie do misy miksera. Zetrzyjcie na tarce cukinię i dodajcie do całości. Wymieszajcie wszystko dokładnie razem z wbitymi jajkami. Doprawcie solą oraz proszkiem do pieczenia.

Przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut. Po wyjęciu wystudźcie na kratce i krójcie po około godzinie. Możecie udekorować ulubionymi sezonowymi owocami.

brownie cytrynowe
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama