Buraczki na zimę zrobiłam z przepisu siostry Anieli. Bez udziwnień, a w smaku raj

W tym artykule:
- Jak zrobić buraczki na zimę? O tym trzeba pamiętać
- Buraczki do słoików - przepis siostry Anieli
- Buraczki na zimę - dodatki
Aromatyczne buraczki na zimę do słoików to jedne z najpopularniejszych przetworów, jakimi co roku wypełniamy swoje spiżarnie. Pasują do każdego obiadu i świetnie sprawdzają się, gdy nie ma już dostępu do tak dobrych świeżych warzyw na surówki. Aby jednak zrobić je jak u babci, niezbędny jest sprawdzony przepis, a ten od siostry Anieli to prawdziwy klasyk. Zobaczcie, jak zrobić buraczki do słoików, aby były pełne smaku i aromatu.
Jak zrobić buraczki na zimę? O tym trzeba pamiętać
Przepis na buraczki do słoików nie jest trudny i składa się tylko z kilku produktów, ale przygotowując go trzeba zachować kilka złotych zasad. Tylko wtedy taki dodatek do obiadu będzie miał perfekcyjny kolor i smak, a do tego zachwyci gęstą, kremową konsystencją. Pamiętajcie więc o paru zasadach:
- buraków lepiej nie obierać przed gotowaniem, tylko dokładnie je oczyścić i ugotować w skórkach, a dopiero potem się ich pozbyć. Łupinki nie tylko znacznie łatwiej odejdą po obróbce, ale dodatkowo sprawią też, że gotowane buraki nie stracą aż tylu cennych wartości odżywczych.
- warzywa należy gotować w małej ilości wody i ważne, aby robić to pod przykryciem. Inaczej buraczki mogą mieć wyczuwalną gorzkawą nutę, a tego przecież nie chcemy.
- po dokładnym wystudzeniu i obraniu buczaków, ścieramy je na tarce o dużych lub średnich oczkach. Niektórzy wybierają malutkie wiórki, a inni nawet blendują buraczki na gładką masę, ale to te średniej wielkości kawałki są najlepsze i dają idealną konsystencję gotowych przetworów.
- do starych buraków należy dodać odrobinę octu lub soku z cytryny i to nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim po to, aby nie straciły koloru i zachowały swoją piękną rubinową barwę przez całą zimę.
Gdy będziecie trzymać się wszystkich powyższych wskazówek, buraczki w słoikach powinny wyjść doskonale, ale liczą się jeszcze odpowiednie proporcje wszystkich składników. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis siostry Anastazji.

Buraczki do słoików - przepis siostry Anieli
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 100 g świeżego korzenia chrzanu lub 1 mały słoik tartego chrzanu,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki umyjcie i dokładnie wyszorujcie z resztek piasku, a następnie wrzućcie do garnka i zalejcie niewielką ilością wody (tylko tyle, aby przykryć warzywa). Następnie przykryjcie garnek i zagotujcie całość, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika. Gdy buraki zmiękną, odlejcie wodę i odstawcie je do przestudzenia.
- Ostudzone ugotowane buraki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Jeśli używacie całego korzenia chrzanu, to również zetrzyjcie go, jednak na małych oczkach. Jeśli natomiast wybieracie chrzan ze słoiczka, po prostu wymieszajcie go ze startymi buraczkami.
- Do buraczków z chrzanem dodajcie sok z połowy cytryny oraz doprawcie całość do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóżcie całość do czystych, wyparzonych słoiczków. Na koniec szczelnie zakręćcie wieczka i pasteryzujcie słoiki w garnku wyłożonym ściereczką przez około 20 minut od momentu zagotowania wody.
- Gotowe buraczki w słoikach odstawcie do całkowitego wystudzenia, a potem przełóżcie w chłodne, ciemne miejsce, takie jak piwnica czy spiżarnia.
Buraczki na zimę - dodatki
Podstawowy przepis na buraczki do słoików jest idealnie doprawiony i łączy słodkość buraków z lekko kwaśną nutką cytryny oraz charakternym chrzanem. Jeśli jednak lubicie mocno wyraziste przetwory, możecie dodać do nich skarmelizowaną na patelni cebulkę podsmażoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie przesadzajcie jednak z ilością tego ostatniego składnika, aby nie zdominował on smaku całego słoiczka.


