W tym artykule:

  1. Jak zrobić buraczki na zimę? O tym trzeba pamiętać
  2. Buraczki do słoików - przepis siostry Anieli
  3. Buraczki na zimę - dodatki
Reklama

Aromatyczne buraczki na zimę do słoików to jedne z najpopularniejszych przetworów, jakimi co roku wypełniamy swoje spiżarnie. Pasują do każdego obiadu i świetnie sprawdzają się, gdy nie ma już dostępu do tak dobrych świeżych warzyw na surówki. Aby jednak zrobić je jak u babci, niezbędny jest sprawdzony przepis, a ten od siostry Anieli to prawdziwy klasyk. Zobaczcie, jak zrobić buraczki do słoików, aby były pełne smaku i aromatu.

Jak zrobić buraczki na zimę? O tym trzeba pamiętać

Przepis na buraczki do słoików nie jest trudny i składa się tylko z kilku produktów, ale przygotowując go trzeba zachować kilka złotych zasad. Tylko wtedy taki dodatek do obiadu będzie miał perfekcyjny kolor i smak, a do tego zachwyci gęstą, kremową konsystencją. Pamiętajcie więc o paru zasadach:

  • buraków lepiej nie obierać przed gotowaniem, tylko dokładnie je oczyścić i ugotować w skórkach, a dopiero potem się ich pozbyć. Łupinki nie tylko znacznie łatwiej odejdą po obróbce, ale dodatkowo sprawią też, że gotowane buraki nie stracą aż tylu cennych wartości odżywczych.
  • warzywa należy gotować w małej ilości wody i ważne, aby robić to pod przykryciem. Inaczej buraczki mogą mieć wyczuwalną gorzkawą nutę, a tego przecież nie chcemy.
  • po dokładnym wystudzeniu i obraniu buczaków, ścieramy je na tarce o dużych lub średnich oczkach. Niektórzy wybierają malutkie wiórki, a inni nawet blendują buraczki na gładką masę, ale to te średniej wielkości kawałki są najlepsze i dają idealną konsystencję gotowych przetworów.
  • do starych buraków należy dodać odrobinę octu lub soku z cytryny i to nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim po to, aby nie straciły koloru i zachowały swoją piękną rubinową barwę przez całą zimę.

Gdy będziecie trzymać się wszystkich powyższych wskazówek, buraczki w słoikach powinny wyjść doskonale, ale liczą się jeszcze odpowiednie proporcje wszystkich składników. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis siostry Anastazji.

buraczki do słoików Siostry Anastazji

Buraczki do słoików - przepis siostry Anieli

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 100 g świeżego korzenia chrzanu lub 1 mały słoik tartego chrzanu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyjcie i dokładnie wyszorujcie z resztek piasku, a następnie wrzućcie do garnka i zalejcie niewielką ilością wody (tylko tyle, aby przykryć warzywa). Następnie przykryjcie garnek i zagotujcie całość, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika. Gdy buraki zmiękną, odlejcie wodę i odstawcie je do przestudzenia.
  2. Ostudzone ugotowane buraki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Jeśli używacie całego korzenia chrzanu, to również zetrzyjcie go, jednak na małych oczkach. Jeśli natomiast wybieracie chrzan ze słoiczka, po prostu wymieszajcie go ze startymi buraczkami.
  3. Do buraczków z chrzanem dodajcie sok z połowy cytryny oraz doprawcie całość do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóżcie całość do czystych, wyparzonych słoiczków. Na koniec szczelnie zakręćcie wieczka i pasteryzujcie słoiki w garnku wyłożonym ściereczką przez około 20 minut od momentu zagotowania wody.
  4. Gotowe buraczki w słoikach odstawcie do całkowitego wystudzenia, a potem przełóżcie w chłodne, ciemne miejsce, takie jak piwnica czy spiżarnia.
Reklama

Buraczki na zimę - dodatki

Podstawowy przepis na buraczki do słoików jest idealnie doprawiony i łączy słodkość buraków z lekko kwaśną nutką cytryny oraz charakternym chrzanem. Jeśli jednak lubicie mocno wyraziste przetwory, możecie dodać do nich skarmelizowaną na patelni cebulkę podsmażoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie przesadzajcie jednak z ilością tego ostatniego składnika, aby nie zdominował on smaku całego słoiczka.

gołąbki siostry Anieli
Reklama
Reklama
Reklama