Cebula marynowana po azjatycku to moje odkrycie. Uważaj, ten smak wciąga

W tym artykule:
- Jak zrobić cebulę marynowaną?
- Czerwona cebula marynowana - do czego?
- Prosty przepis na cebulę marynowaną
Drobno posiekana lub pokrojona w talarki cebulka to popularny składnik wielu surówek, sałatek czy past do chleba. Przesmażamy ją też na patelni i w takiej formie dorzucamy do masy na kotlety mielone, farsz do pierogów ruskich czy wszelkiego rodzaju zapiekanek i długo gotowanych gulaszy. Takie plasterki cebuli często pojawiają się też w różnego rodzaju przepisach na przetwory, ale zwykle upychamy je w słoikach jako dodatek do ogórków, papryki czy cukinii, a można też zamarynować je samodzielnie. Wystarczy prosta zalewa o wyrazistym smaku, a tak przygotowana cebula marynowana po azjatycku stanie się waszym ulubionym przysmakiem.
Jak zrobić cebulę marynowaną?
Aby przygotować takie pikle, przede wszystkim potrzebujecie oczywiście kilka dorodnych cebulek. Najlepiej sprawdzi się tutaj czerwona cebula, gdyż będzie nie tylko smaczniejsza, ale i piękniej prezentująca się w słoiczkach. Najpierw musimy ją jednak pokroić w plasterki i sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się z niej całej goryczki. Potem hartujemy ją kostkami lodu i dopiero wtedy możemy przekładać cebulkę do słoików. Do tego oczywiście niezbędna jest wyrazista zalewa, a taką przygotujemy z mieszanki wody, octu ryżowego, cukru, soli oraz oleju sezamowego i samych ziaren sezamu. Całość łączymy w jednym słoiczku, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, a po tym czasie możemy już zajadać ze smakiem.

Czerwona cebula marynowana - do czego?
Gotowa cebula marynowana to coś, co przyda się nam w kuchni na mnóstwo sposobów, gdyż można ją chrupać na przykład jako dodatek do kanapek, zapiekanek i burgerów. Oprócz tego będzie genialnym składnikiem do wszelkiego rodzaju sałatek, bo od razu nada prostym warzywnym kombinacjom więcej charakteru. Dania na zimno to jednak nie wszystko, gdyż taka piklowana cebula może być także dorzucana na wierzch różnego rodzaju potraw na ciepło, szczególnie tych w azjatyckim stylu, jak pad thai, czy ryż smażony z jajkiem.
Przepis na piklowaną cebulę po azjatycku podpatrzyliśmy na TikToku @jedynakgotuje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje, kroki przygotowania oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać wspaniały efekt.

Prosty przepis na cebulę marynowaną
Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli,
- 10 g soli,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka szczypioru,
- 1 łyżka sezamu.
- 100 ml octu ryżowego,
- 100 ml wody
- 5-10 g cukru.
Przygotowanie:
- Czerwoną cebulę obierzcie i pokrójcie w plasterki, a następnie zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 5 minut.
- Po tym czasie do naczynia z cebulką i wodą wrzućcie kilka kostek lodu, po czym odcedźcie całość.
- Sparzoną cebulkę posypcie solą, wymieszajcie i przekładajcie do czystego, wyparzonego słoika.
- Do słoiczków z cebulą dodajcie też olej sezamowy, ocet ryżowy, wodę z cukrem oraz sezam i pokrojony szczypiorek.
- Całość szczelnie zakręćcie i wstawcie do lodówki na całą dobę.
Źródło: Tiktok.com/@jedynakgotuje


