W tym artykule:

  1. Chleb z słoiku - sprytny patent na zawsze świeże pieczywo
  2. Jak zrobić chleb ze słoika?
  3. Prosty przepis na chleb w słoiku
  4. Inne przepisy na domowy chleb
Reklama

Chleb to jeden z takich produktów, który często kończy nam się w najmniej spodziewanym momencie. Jeśli wam też zdarza się otworzyć rano chlebak i zobaczyć ostatnią kromkę, a potem od razu biec na zakupy, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Chleb w słoiku można przygotować raz i mieć pod ręką na długo. Zróbcie więc od razu większy zapas słoiczków, a zawsze będziecie mieli świeże domowe pieczywo.

Chleb z słoiku - sprytny patent na zawsze świeże pieczywo

Klasyczny przepis na chleb to nie tylko dobrze przygotowane ciasto, ale i odpowiednia metoda pieczenia. Dopiero te dwa warunki razem gwarantują pyszne domowe pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Zamiast jednak regularnie wypiekać chleby na świeżo, możecie być sprytniejsi i zrobić za jednym razem zapas na dłuższy czas. Aby jednak taki raz upieczony chleb po kilku dniach nie stał się suchy i czerstwy, należy przygotować go w specjalnym wydaniu, a konkretniej w słoiku. Choć brzmi to przedziwnie, to okazuje się, że to genialny przepis na czarną godzinę, bo chleb pieczony w słoiku może stać nawet przez rok i po otwarciu dalej będzie pyszny. Od razu zróbcie więc większy zapas i zawsze miejcie go pod ręką.

Zawijany chleb

Jak zrobić chleb ze słoika?

Sam przepis na chleb pieczony w słoiku nie jest trudny, bo ciasto przygotowuje się w bardzo podobny sposób jak zwykle. Wystarczy więc tylko mąka, drożdże, woda oraz odrobina cukru i soli, a potem chwila wyrabiania. Cały myk dzieje się jednak później, bo gotowe ciasto należy podzielić na niewielkie kulki i włożyć do czystych słoików, wysmarowanych odrobiną oleju. Nie zakręcamy ich jednak, tylko wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, a reszta robi się już sama.

Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na TikToku @gotuj_z_maszka. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Zobaczcie sami i zróbcie sobie zapasy pysznego pieczywa na wiele miesięcy.

Prosty przepis na chleb w słoiku

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej typu 450,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 10 g suchych drożdży instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • po 1 łyżce czarnuszki, siemienia lnianego i pestek słonecznika.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy ciepłą wodą, suche drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie w w drugiej misce łączymy mąkę, sól i wszystkie nasiona. Po 15 minutach dodajemy stopniowo suche składniki do drożdży i mieszamy wszystko na jednolite ciasto.
  2. Gotową masę dzielimy na 8 równych porcji i każdą z nich formujemy w kulkę. Następnie kuleczki przekładamy do czystych i suchych słoików lekko wysmarowanych olejem. Ważne, aby ciasto sięgało do 1/3 wysokości słoika.
  3. Chleb w słoikach (bez zakrętek) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb dalej przez około 45 minut.
  4. Po upieczeniu wyjmujemy chleb w słoikach z piekarnika i ostrożnie zakręcamy pokrywki. Potem zakręcone słoiczki znów wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 130 stopni na 15 minut. Potem słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem aż wystygną.

Źródło: Tiktok.com/@gotuj_z_maszka

Inne przepisy na domowy chleb

Chleb w słoiku to wyjątkowe pieczywo, które można przechowywać przez wiele miesięcy, ale jeśli lubicie piec i robicie to regularnie, możecie też przetestować wiele innych przepisów, takich jak:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama