Chłodnik bułgarski na bazie jogurtu greckiego to najlepsza zupa na upały. 1 składnik odróżnia go od klasycznej wersji

Gdy temperatury za oknami rosną, zwykle nie mamy apetytu na ciężkie, sycące dania i wtedy na stołach królują wszelkiego rodzaju chłodniki. Ten jest jednak wyjątkowy za sprawą jednego nietypowego, a genialnie pasującego tu dodatku. Zobaczcie, jak zrobić bułgarski chłodnik w dosłownie 5 minut i koniecznie spróbujcie we własnych kuchniach. Gwarantujemy, że nie skończy się na jednej miseczce.
Chłodnik bułgarski - co go wyróżnia?
Chłodnik bułgarski, czyli tarator to pyszna przystawka z bazie jogurtu greckiego, choć niektórzy przygotowują go również z kefiru, maślanki czy ayranu. W środku znajdziemy natomiast ogórki, czosnek i koperek, czyli skład dość podobny do polskich chłodników. Tutaj jednak dodatkowego smaku i ciekawej chrupkości dodają orzechy włoskie i to właśnie dzięki nim chłodnik ma wyjątkową konsystencję. To połączenie delikatnej kremowości z przyjemnym kruchym akcentem zaskakuje i zachwyca absolutnie każdego. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
Tarator - przepis
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- pół szklanki zimnej wody
- 2 średnie ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- kilka kostek lodu
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Świeże ogórki obieramy, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.
2. W dużej misce mieszamy jogurt ze wszystkimi pokrojonymi składnikami oraz sokiem z cytryny i przyprawami. Następnie stopniowo dolewamy zimną wodę, aż konsystencja będzie nam odpowiadała.
3. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby porządnie się schłodził i przeszedł wszystkimi smakami.
4. Serwujemy w miseczkach z kostką lodu, a na wierzch każdej porcji dodajemy kilka kropli oliwy i dużą szczyptę posiekanych orzechów włoskich.

Inne pomysły na chłodniki
Tarator to genialny w swojej prostocie przepis, jednak warto zmieniać smaki i przygotowywać zamiennie różne domowe chłodniki. Najbardziej popularne to hiszpańskie gazpacho czy chłodnik z botwinki, jednak polecamy przetestować także chłodnik z ogórków małosolnych, na bazie awokado czy miętowy z groszkiem.
Z kolei tym, który wolą słodsze smaki z pewnością spodobają się opcje owocowe, takie jak chłodnik z arbuza, mango, truskawek, a nawet czereśni. Taki posiłek na słodko to pyszny pomysł na lekki lunch, podwieczorek lub orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia.

