Chłodnik z arbuza i ogórków z fetą

W tym artykule:
- Chłodzące napoje na upalne dni
- Składniki na chłodnik z arbuza
- Jak zrobić chłodnik z arbuza?
- Z czego można zrobić chłodnik?
Prawie wszyscy lubią lato, ciepłe dni, wylegiwanie się na plaży, czytanie książek w hamaku. Zimą tęsknimy za tą beztroską i sielskimi widokami, dniami leniwie płynącymi. Jednak, jak nadchodzą prawdziwe upały zaczyna się marudzenie i szukanie ochłody na wszelkie możliwe sposoby. Do najbardziej oczywistych należą kąpiele w morzu i w jeziorze, klimatyzowane pomieszczenia, chętniej wtedy też chodzimy na zakupy do galerii handlowych, żeby choć na chwilę poczuć ulgę, nawet długie podróże samochodem stają się przyjemnością, kiedy z nawiewu płynie zimne powietrze. Z pomocą przychodzą nam też dania i desery, które przynoszą ochłodzenie.
Chłodzące napoje na upalne dni
To najszybsza metoda schłodzenia się, wystarczy wsadzić do lodówki wodę mineralną lub gazowaną i podać z kostkami lodu. Do popularnych wyborów należą też:
- lody i sorbety wszelkiej maści, a także zimne,
- orzeźwiające napoje w postaci lemoniady, klasycznej cytrynowej lub truskawkowej, arbuzowej, ogórkowej, rabarbarowej,
- mrożona kawa, z kostkami lodu lub gałką lodów śmietankowych,
- frappe, z rozpuszczalnej kawy,
- herbata cold brew, zaparzana w zimnej wodzie z dodatkiem owoców.
Składniki na chłodnik z arbuza
- 1 kg arbuza bez skórki
- 2 łyżki posiekanej mięty i kilka listków do ozdobienia
- 2 małe ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- 100 g sera typu feta
- pestki dyni do ozdoby
- lód kruszony - warto zrobić go z wyprzedzeniem, żeby nie było trzeba czekać aż woda się zamrozi, alternatywą są kostki ze sklepu
Jak zrobić chłodnik z arbuza?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Odcinamy skórkę z arbuza lub wydrążamy miąższ, na przykład łyżką do nakładania lodów. Usuwamy czarne pestki, jeśli jakieś zostaną, to nie ma się co stresować, są jadalne. Możemy też kupić wersję bezpestkową, będzie mniej zachodu. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Ciekawą opcją będzie też żółty arbuz, chłodnik będzie miał zupełnie inny kolor, z pewnością zaskoczymy nim domowników.

Krok 2:
Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na mniejsze kawałki, np. w plasterki. Polecamy też spróbować wersji chłodnika z ogórkami małosolnymi.

Kawałki arbuza i ogórków wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na dość gładką masę. Można też spróbować z blenderem ręcznym typu żyrafa. Arbuz nie będzie dla niego wyzwaniem, a i ogórki nie powinny stanowić problemu.

Krok 4:
Masę arbuzowo-ogórkową chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut - można zrobić go z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej. W tym czasie myjemy listki mięty, osuszamy je i siekamy drobno. Fetę kruszymy na mniejsze kawałki. A pestki dyni warto uprażyć na suchej patelni. Jeśli nie przepadamy za nimi, możemy wymienić je na pestki słonecznika lub orzeszki piniowe.

Krok 5:
Schłodzoną masę z arbuza i ogórków przekładamy do misek. Wierzch posypujemy kruszoną fetą, posiekaną mięta i całymi listkami, na koniec trafiają ziarna dyni. A w naprawdę upalne dni chłodnik z arbuza podajemy z kostkami lodu.

Z czego można zrobić chłodnik?
Przepis na chłodnik litewski chyba znają wszyscy, to takie nasze pierwsze skojarzenie. Okazuje się, że przepisów na chłodniki jest o wiele więcej niż mogłoby się wydawać. Ten rodzaj zupy znany jest pod innymi nazwami również w innych krajach. Zaproponujemy kilka wariantów, żeby pobudzić waszą wyobraźnię:
- salmorejo - andaluzyjski chłodnik z pomidorów, czerstwego chleba i szynki,
- tarator - chłodnik bułgarski na jogurcie greckim, z ogórków i orzechów włoskich,
- gazpacho - hiszpański chłodnik z pomidorów, papryki czerwonej i chili, często robiony na bulionie drobiowym,
- jeśli chodzi o gazpacho to mamy również inne warianty: z buraka, tropikalne białe na mleczku kokosowym z nerkowcami, zielone z awokado, farmerskie z ogórkiem, pomidorem, papryką i selerem naciowym, a także gazpacho z melonem, szynką parmeńską i tabasco,
- chłodnik ogórkowy i szczawiowy,
- z granatów z mlekiem kokosowym i miętą
- z grillowanych warzyw z ziołowym sosem,
- miętowy z groszkiem zielonym i limonkami,
- marchewkowy z melonem i kukurydzą.

