Wygląda jak obłoczek, a po ugryzieniu dosłownie rozpływa się w ustach. Ten chlebek zachwycił cały świat i stał się prawdziwym hitem internetu. Poznajcie chmurowy chleb i zobaczcie, jak łatwo go zrobić we własnej kuchni. Wystarczą tylko 2 składniki i chwila przygotowań, a efekt powala na kolana.

Reklama

Co to jest chleb chmurka?

Chmurkowy chleb, czyli tak zwany cloud bread lub oopsie bread to pieczywo inne niż wszystkie. Ten delikatny i rozpływający się w ustach wypiek nie ma ani grama mąki, a głównym jego składnikiem są białka jaj. To właśnie sztywno ubita piana daje mu niesamowitą puszystość i sprawia, że do wyrośnięcia nie potrzebuje drożdży ani zakwasu. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze tylko skrobia kukurydziana i odrobina cukru.

Jak smakuje chleb chmurka? Wbrew nazwie, zupełnie nie przypomina on tradycyjnej kromki baltonowskiego, a strukturą bardziej przypomina watę cukrową lub bezę włoską. Takie deserowe porównania szczególnie pasują do kolorowych wersji cloud bread, gdyż niektórzy wzbogacają przepis odrobiną barwników spożywczych, osiągając chlebowe chmurki we wszystkich barwach tęczy.

Ten przepis okazał się prawdziwym hitem TikToka i przebił popularnością nawet kultowy baked feta pasta, czyli viralowy makaron z pieczonymi pomidorami i fetą. Filmy z recepturą na cloud bread zasypały internet, a jeden z nich możemy zobaczyć na profilu użytkowniczki @stephaniekimchi.

chlebek bananowy

Cloud bread - przepis

Jak zrobić cloud bread? Przygotujcie 2 białka jaj, pół łyżki skrobi kukurydzianej i 1 łyżkę cukru. Przepis na cloud bread zaczynamy od ubicia piany z białek. Gdy zacznie się robić sztywna, stopniowo dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec przesiewamy do piany skrobię i bardzo delikatnie mieszamy wszystko łyżką lub łopatką, aby piana nie opadła.

Reklama

Przygotowaną masę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej kulę. Tak przygotowany chlebek chmurka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150 stopni na około 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama