Chrupiąca kruszonka bez grama mąki i cukru. Idealna na jagodzianki i nie tylko

W tym artykule:
- Jak zrobić kruszonkę bez mąki i cukru?
- Prosty przepis na kruszonkę owsianą
- Do czego wykorzystać kruszonkę?
Zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić kruszonkę bez mąki? Choć brzmi to dość dziwnie, to okazuje się, że bez problemu można wyczarować genialne chrupiące drobinki ciasta i to nie tylko bez mąki, ale i bez grama cukru. Wystarczy zastąpić te bazowe składniki pysznymi zamiennikami, a gotowa kruszonka wyjdzie nie tylko przepyszna i chrupiąca, ale i bardziej wartościowa dla brzucha. Zobaczcie, jak to zrobić i sami spróbujcie.
Jak zrobić kruszonkę bez mąki i cukru?
Aby przygotować przepyszną, rumianą i idealnie chrupiącą kruszonkę, wystarczy sięgnąć po płatki owsiane. Te popularne drobinki, które zwykle zjadamy na śniadanie, idealnie sprawdzą się jako baza do kruchego ciasta. Warto je jednak wcześniej zmielić, choć w formie całych płatków też stworzą chrupką posypkę. Jeśli jednak rozdrobnicie je blenderem, masa będzie bardziej przypominała klasyczne ciasto kruche.
Oprócz płatków owsianych warto też wykorzystać płatki migdałów, dzięki którym gotowa kruszonka bez mąki będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a dodatkowo nabierze wyjątkowego aromatu i głębszego smaku. Dwa te sypkie składniki trzeba już tylko wymieszać z miękkim masłem, a zamiast cukru wykorzystać erytrol lub inny ulubiony słodzik.
Proporcje są tu banalnie proste i łatwe do zapamiętania, gdyż płatki owsiane, płatki migdałów i miękkie masło mieszamy w stosunku 1:1:1. Erytrol z kolei dodajemy już według własnego uznania, a do dopełnienia smaku warto też dodać malutką szczyptę soli. Całość mieszamy i w dosłownie 3 minuty mamy przygotowaną genialną posypkę do wszelkiego rodzaju domowych bułek, ciast i zapiekanych owoców. Wystarczy tylko wrzucić do piekarnika i cierpliwie czekać.

Prosty przepis na kruszonkę owsianą
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 200 g płatków migdałów,
- 200 g miękkiego masła,
- około 50 g erytrolu,
- mała szczypta soli.
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy blenderem razem z płatkami migdałów. Następnie mieszamy je z miękkim masłem, erytrolem i odrobiną soli. Całość zagniatamy w dłoniach na sypką kruszonką i wykładamy na ulubione ciasto, drożdżówki czy po prostu posypujemy świeże owoce. Kruszonka owsiana powinna się piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będzie chrupiąca i rumiana.

Do czego wykorzystać kruszonkę?
Tak przygotowana kruszonka z płatków owsianych i migdałów genialnie smakuje zapiekana ze świeżymi owocami. Możecie wybrać do tego wszystkie sezonowe skarby. Pysznie smakują zarówno jabłka pod kruszonką, jak i rabarbar, truskawki, śliwki czy maliny. Co więcej do tego przepisu można wykorzystać nie tylko świeże, ale i mrożone owoce, a efekt będzie równie dobry.
Jeśli jednak owoce pod kruszonką was nie przekonują, wykorzystajcie tę chrupiącą posypkę do wszelkiego rodzaju ciast i bułeczek. Domowe jagodzianki, bułki z serem czy drożdżówki z truskawkami będą znacznie smaczniejsze z takim chrupkim dodatkiem na wierzchu. A gdy nie macie czasu na lepienie małych bułeczek, zdecydujcie się na duże ciasto drożdżowe z kruszonką na całą blachę.

