W tym artykule:

  1. Prosty sposób na chrupiące croissanty bez ciasta francuskiego
  2. Jak zrobić croissanty z papieru ryżowego?
  3. Przepis na croissanty z papieru ryżowego
Reklama

Aby przygotować klasyczny przepis na francuskie croissanty niezbędne jest ciasto francuskie. Zwykle kupujemy je gotowe w sklepach, a tylko najbardziej wytrwali robią własną masę, która wymaga dość dużo pracy i poświęconego czasu. Można jednak wybrać znacznie sprytniejsze wyjście i zastąpić ciasto francuskie czymś, co kupicie w każdym sklepie i możecie to zawsze mieć pod ręką w zapasie. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie tego genialnego triku.

Prosty sposób na chrupiące croissanty bez ciasta francuskiego

Zamiast robić rogaliki z ciasta francuskiego, wystarczy sięgnąć po popularny papier ryżowy, z którego zwykle smażymy sajgonki lub zwijamy spring rollsy. Okazuje się, że po zanurzeniu go w prostej mieszance, a następnie zawinięciu w odpowiedni sposób i zapieczeniu, otrzymamy idealnie rumiane i chrupkie rogaliki, które do złudzenia przypominają francuski klasyk. Całość jest banalnie prosta i polega tylko na 3 krokach.

Jak zawijać rogaliki

Jak zrobić croissanty z papieru ryżowego?

Aby zamienić zwykły arkusz papieru ryżowego w rumianego rogalika, musimy zacząć o przygotowania bazy do jego namoczenia. To najważniejsze, gdyż dzięki takiej "kąpieli" w cieście nabierze on odpowiedniej konsystencji i głębokiego smaku. W tym celu wystarczy wymieszać w głębokim talerzu jajka, mleko, roztopione masło, cukier, aromat waniliowy i proszek do pieczenia. Gdy wszystko połączymy już na jednolitą masę, musimy już tylko zanurzyć w niej nasze krążki ryżowe i zostawić je tam na chwilę, aby dobrze wchłonęły jajeczną mieszankę.

Kolejny krok to formowanie papieru w kształt rogala i tutaj musimy zapamiętać kilka prostych ruchów. Otóż 3 arkusze namoczonego w cieście papieru sklejamy w jeden gruby plaster, a następnie tniemy go nożyczkami na 3 części. Potem układamy je jeden na drugim, tworząc kształt trójkąta. W tym momencie możemy dodać do środka ulubione nadzienie i zaczynamy zwijać całość w zgrabnego rogalika. Na koniec podwijamy jego końce, aby był bardziej wygięty i gotowe, teraz zostaje już tylko pieczenie.

Cały ten proces najlepiej zobaczycie na krótkim wideo, pochodzącym z TikToka @kamhizgf. Poniżej znajdziecie też dokładne proporcje składników na masę do moczenia papieru ryżowego na rogaliki.

Źródło: TikTok.com/@kamhizgf

Przepis na croissanty z papieru ryżowego

Składniki:

  • po 3 arkusze papieru ryżowego na 1 rogalik,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • 1 łyżka płynnego masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy do smaku.

Przygotowanie:

Reklama
  1. W głębokim talerzu wybijamy jajka i mieszamy je widelcem z mlekiem, roztopionym masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i wanilią. Gdy całość będzie już miała jednolitą konsystencję, moczymy w tej mieszance każdy arkusz papieru ryżowego.
  2. Namoczony papier ryżowy sklejamy po 3 arkusze, tworząc jeden grubszy plaster. Następnie takie kółko tniemy na 3 części i składamy je jedna na drugiej, tworząc trójkątny kształt. Teraz całość wypełniamy ulubionym farszem i zwijamy w rulon, a potem wyginamy jego brzegi na kształt rogalika.
  3. Tak przygotowane croissanty z papieru ryżowego układamy na blaszce, wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni. Rogaliki powinni piec się przez około 30-35 minut, aż będą rumiane i mocno chrupiące z zewnątrz.
croissanty
Reklama
Reklama
Reklama