Chrupiący chleb z 5 składników smakuje jak u babci na wsi. Zawsze się udaje

W tym artykule:
- Jak zrobić chleb idealny? Pamiętajcie o 2 ważnych krokach
- Prosty przepis na domowy chleb nocny
- Domowy chleb nocny - dodatki
Przepis na domowy chleb składa się co prawda tylko z kilku prostych składników, ale przygotowanie go w odpowiedni sposób to prawdziwa sztuka. Nie wystarczy bowiem wymieszać mąki z wodą i drożdżami lub zakwasem, bo żeby uzyskać idealnie miękki środek i perfekcyjnie chrupiącą skórkę, trzeba zrobić coś jeszcze. Zobaczcie, jak przygotować domowy chleb po mistrzowsku, a nie sięgniecie już więcej po żaden sklepowy bochenek.
Jak zrobić chleb idealny? Pamiętajcie o 2 ważnych krokach
Okazuje się, że wiele osób zbyt krótko wyrabia gotowe ciasto, a to właśnie w tym tkwi cały sekret wypieku pieczywa. Pamiętajcie więc, aby po połączeniu składników w jednolite ciasto rozciągać i zagniatać je przez dobrych 10-15 minut i to dwukrotnie. Po tym pierwszym wyrabianiu należy odstawić bowiem całość do wyrośnięcia na około 30 minut, a następnie znów wyjąć ciasto i porządnie je rozciągać na różne strony, aby dobrze się napowietrzyło.
Na koniec wyrobione ciasto trzeba przykryć i wstawić do lodówki na 12- 48 godzin i to wcale nie pomyłka. To właśnie podwójne wyrabianie oraz długie odpoczywanie ciasta w lodówce sprawi, że po upieczeniu chleb będzie idealnie puszysty w środku i chrupki na zewnątrz. Odpoczywanie w lodówce sprawi bowiem, że ciasto będzie wolniej wyrastało, a to wspaniale wpłynie na strukturę wypieku. Robione taką techniką pieczywo nazywa się chleb nocny i bez obaw może ono stać w lodówce nawet do 4 dni przed upieczeniem.
Taki sposób przygotowania domowego pieczywa zobaczyliśmy na instagramowym profilu @vegan.plan.channel. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Co więcej, z tego samego ciasta można też zrobić wspaniałe domowe bagietki. Wystarczy podzielić całe ciasto na 8 równych części i uformować w podłużny kształt, a po upieczeniu otrzymamy genialne cieniutkie bułki jak z najlepszej piekarni. Spróbujcie więc przygotować takie ciasto chlebowe i kombinujcie z różnymi wypiekami.

Prosty przepis na domowy chleb nocny
Składniki:
- 550 g mąki uniwersalnej,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 4 g suchych drożdży,
- 460 g wody,
- 10 g soli.
⠀Przygotowanie:
- Mąkę zwykłą i pełnoziarnistą oraz suszone drożdże, sól i wodę dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto i rozciągamy je kilkukrotnie w różne strony. Następnie dokładnie wyrobione ciasto znów odstawiamy, tym razem na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto na chleb ponownie wyrabiamy i rozciągamy przez kilka dobrych minut, a potem przykrywamy i po raz ostatni odstawiamy na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto chlebowe wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej nawet na całe 2 dni.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Z gotowego ciasta formujemy 4 mniejsze chlebki, lekko rozciągamy każdy z nich i wykładamy na blachę.
- Całość wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy grzanie do 240 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
- Gotowy chleb wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia na około 30-60 minut, a dopiero potem kroimy.
Źródło: Instagram.com/vegan.plan.channel
Domowy chleb nocny - dodatki
Aby przygotowany w ten sposób domowy chleb nocny był jeszcze smaczniejszy i piękniej prezentował się na stole, możecie urozmaicać podstawowy przepis przeróżnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się takie składniki jak:
- pestki słonecznika,
- nasiona sezamu,
- pestki dyni,
- siemię lniane,
- mak,
- czarnuszka,
- orzechy włoskie,
- płatki migdałów.
Jeśli natomiast lubicie wypieki ze słodką nutą to z pewnością posmakuje wam też nocny chleb z żurawiną, suszoną śliwką lub jagodami goji.


