W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto do kalafiora?
  2. Chrupiący kalafior w cieście - przepis Tomasza Strzelczyka
  3. Co zrobić z kalafiora? Inne pomysły
Reklama

Świeże, chrupiące i dorodne kalafiory wręcz uśmiechają się ze straganów i aż szkoda nie wykorzystać ich w kuchni, a najlepiej robi to Tomasz Strzelczyk w jednym ze swoich przepisów. Kucharz pokazał prosty sposób na chrupiące różyczki kalafiora w cieście, ale nie takim zwykłym. Dorzucił tylko 1 składnik ekstra, ale to właśnie on zrobił tutaj całą robotę. Zobaczcie, jak zrobić prosty i szybki kalafior w cieście, który zachwyci każde podniebienie.

Jak zrobić ciasto do kalafiora?

Chrupiące różyczki kalafiora można zrobić na kilka sposobów. Na naszych stołach zdecydowanie najczęściej pojawia się kalafior w cieście naleśnikowym, ale świetnym pomysłem jest także kalafior w cieście piwnym. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak coś jeszcze innego i zdecydowanie rozbił tym pomysłem bank. Ulubiony kucharz internautów podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na kalafior smażony w niecodziennej masie. Jego chrupiące różyczki wyróżnia wyjątkowy aromat i wyrazistość smaku, a to wszystko dzięki tylko 1 dodatkowemu składnikowi.

Otóż Tomasz Strzelczyk najpierw blenduje ząbki czosnku z jajkami, a potem dodaje do takiej bazy mąkę i kefir. Do tego oczywiście obowiązkowo przyprawy i trochę zieleniny, a w tej roli występuje drobno posiekany szczypiorek. To czosnek jest tu jednak główną gwiazdą, bo jego dodatek sprawia, że gotowa masa jest bardzo aromatyczna i obtoczone w niej różyczki kalafiora po usmażeniu pachną na cały dom.

Tak przygotowany kalafior w cieście nie potrzebuje już żadnych dodatków, bo sam w sobie jest idealny, jednak możecie go oczywiście podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie tego prostego i szybkiego w przygotowaniu przysmaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni i jeszcze nie raz wrócicie do tej receptury.

plamki kalafiora

Chrupiący kalafior w cieście - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 jajka,
  • 200 ml kefiru,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz i chili do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obieramy, a następnie blendujemy razem z surowymi jajkami na gładką masę. Do tak przygotowanej bazy dodajemy kefir, mąkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy i wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
  2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie każdy taki kawałeczek moczymy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej.
  3. Różyczki kalafiora smażymy aż będą złociste z każdej strony, a następnie wyciągamy je na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowy kalafior w cieście czosnkowym podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem.

Co zrobić z kalafiora? Inne pomysły

Kalafior w cieście czosnkowym to coś, czego warto spróbować, ale na nim nie kończą się pomysły na sezonowe dania. Jeśli często kupujecie kalafiory, to koniecznie przetestujcie też inne przepisy na to pyszne warzywo. Wśród wielu receptur szczególnie polecamy takie dania jak:

kalafior
Reklama

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Reklama
Reklama
Reklama