Ciasteczka otrębowe robię na okrągło. Bez mąki i cukru, za to pełne cennych dodatków

W tym artykule:
- Ciasteczka otrębowe - prosty przepis
- Przygotowanie ciasteczek otrębowych
- Otręby owsiane - właściwości dla organizmu
Kiedy za oknem robi się chłodno, organizm potrzebuje więcej energii, by mieć siłę do działania. Brak słońca, niska temperatura sprawiają, że robimy się bardziej senni i ospali. W takich sytuacjach warto sięgnąć po przekąskę, która nie tylko będzie smaczna, ale też doda nam energii i sił na kolejne godziny. Większość szuka wtedy słodyczy, ale to nie jest najlepsza opcja. Można jednak pogodzić przyjemne z pożytecznym i zrobić ciasteczka, które będą smaczne ale też zdrowe i pożywne. My proponujemy ciasteczka otrębowe, które nie zawierają mąki i cukru, a są równie smaczne i sycące.
Ciasteczka otrębowe - prosty przepis
Jeśli więc szukacie po domu czegoś do przegryzienia i na poprawę nastroju, zróbcie sobie zapas ciasteczek otrębowych. Główny składnik, czyli otręby owsiane nie tylko świetnie zastąpią mąkę, ale też dostarczą dużo cennych składników. Do tego jeszcze tylko dodatków i ciasteczka można wkładać do piekarnika. Potrzebujecie:
- 230 g otrębów owsianych
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 250 g ulubionych bakalii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie ciasteczek otrębowych
- Zacznijcie od zmielenia w blenderze, albo młynku do kawy otrąb na drobno. Przesypcie je do miski.
- Wszystkie bakalie drobno posiekajcie.
- Na palniku postawcie rondelek, włóżcie do niego masło i zalejcie wodą. Całość doprowadźcie do wrzenia. Gdy tylko się zagotuje zdejmijcie z ognia i zalejcie tą mieszanka otręby.
- Teraz dodajcie bakalie, miód i sodę.
- Wszystko mieszajcie, aż składniki się połączą i odstawcie na 10 minut. W tym czasie otręby wchłoną wodę, a masa napęcznieje.
- Na blacie rozłóżcie duży kawałek papieru do pieczenia i najlepiej przyklejcie go taśmą, żeby się nie ruszał. Równomiernie rozsypcie garść otrębów.
- Wyłóżcie masę na ciasteczka, znów posypcie otrębami i przykryjcie drugim płatem papieru do pieczenia. Rozwałkujcie teraz ciasto na cienki placek, ok. 0,5 cm.
- Z powstałego placka wytnijcie ciasteczka i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musicie zostawiać zbyt dużych odstępów, bo ciasteczka nie wyrosną.
- Pieczcie w 190 stopniach C przez około 20 minut.
Rada
Jeśli nie chcecie wałkować ciasta, możecie zrobić nieco mniej równe ciasteczka, ale równie pyszne. Wystarczy od masy na ciasteczka odrywać niewielkie kawałki, zrobić z nich w dłoniach kulkę, a następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieść na około 0,5 cm. Łatwiej będzie toczyć małe kuleczki, gdy dłonie będziecie moczyć za każdym razem w wodzie. Ciasto nie przyklei się wtedy do dłoni.

Otręby owsiane - właściwości dla organizmu
Otręby owsiane są pozyskiwane w trakcie procesu oczyszczania ziaren. Często nazywane produktem ubocznym, ale to określenie nijak się nie ma do ich właściwości.
Otręby owsiane są bogate w fosfor, żelazo, magnez, miedź, selen, cynk. Ponadto posiadają witaminy z grupy B, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarty w nich błonnik pomaga utrzymać wagę w ryzach i wspomaga pracę układu pokarmowego. Otręby posiadają także niski indeks glikemiczny. Tak cenny skład ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Ich spożywanie:
- zapobiega uczuciu zmęczenia oraz rozdrażnienia
- pomaga w utrzymaniu dobrego nastroju)
- pomaga utrzymać i wzrost masy mięśniowej, zwiększając wytrzymałość i sprawność fizyczną
- stanowi wsparcie w profilaktyce miażdżycy, a co za tym idzie pomaga zapobiegać zawałowi serca, oraz udarowi mózgu
- pozytywnie wpływa też na obniżenie tzw. złego cholesterolu we krwi
- wzmacnia układ immunologiczny
Warto więc włączyć je na stałe do swojej diety.


