Ciasto Amerykaniec to najlepszy deser na jesień. Wystarczy 1 miska i kilka prostych składników

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto Amerykaniec?
- Ciasto Amerykaniec - dodatki
- Prosty przepis na ciasto Amerykaniec
- Inne przepisy na jesienne ciasta
Ciasto Amerykaniec to jeden z najlepszych wypieków, jaki możecie wyczarować jesienią. Pachnie doskonale, smakuje jeszcze lepiej, a do tego wymaga minimum pracy i krótkiej listy składników. Czego chcieć więcej? Zobaczcie prosty przepis na ten specjał i koniecznie spróbujcie odtworzyć go we własnych kuchniach.
Jak zrobić ciasto Amerykaniec?
Ciasto Amerykaniec to nic innego jak kakaowa szarlotka z orzechami włoskimi. Robi się ją jednak zdecydowanie prościej, niż wiele podobnych przepisów na ciasta z jabłkami, gdyż wszystko mieszamy tutaj w jednej misce i nie musimy ubijać żadnej piany z białek, czy szykować kruszonki. Wystarczy tylko najprostszy zestaw składników, czyli jajka, mąka, kakao, olej i cukier. Do tego oczywiście coś, co spulchni nasz wypiek, aby pięknie wyrósł w piekarniku, a w tym celu używamy mieszanki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Przyda się też nuta wanilii, dlatego warto sypnąć jeszcze odrobinę cukru wanilinowego lub wlać parę kropelek aromatu do ciast o tym zapachu.

Ciasto Amerykaniec - dodatki
Jak wspominaliśmy powyżej, klasyczne ciasto amerykańskie robi się z jabłkami i orzechami włoskimi, jednak w wielu przepisach pojawiają się także inne ciekawe dodatki, które jeszcze bardziej podkręcają smak i aromat deseru. Wśród takich składników wymienić można na przykład rodzynki. To idealna para dla jabłek, a jeśli wcześniej dodatkowo jeszcze wymoczycie je w herbacie lub ulubionym procentowym napoju, to ciasto Amerykaniec wyjdzie genialne.
Kolejnym sprawdzonym dodatkiem do tego wypieku jest suszona żurawina. Jej słodko-kwaśny smak obłędnie komponuje się z jabłkami i lekko gorzkawymi, chrupiącymi orzechami włoskimi, a dodatkowo czerwone kuleczki świetnie wyglądają po przekrojeniu ciasta.
A jeśli lubicie mocno korzenne smaki i aromaty, to oprócz cynamonu dodajcie też do ciasta odrobinę mielonych goździków, kardamonu lub szczyptę gałki muszkatołowej. Możecie też po prostu skorzystać z gotowej przyprawy do piernika, która kumuluje w sobie wszystkie te składniki i genialnie podkręca każde jesienne ciasto.

Prosty przepis na ciasto Amerykaniec
Składniki:
- 4 jabłka,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 łyżka kakao,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jabłka obierzcie, wykrójcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie miąższ w kostkę.
- Orzechy włoskie lekko uprażcie na suchej patelni, a potem wystudźcie i przesiekajcie.
- W dużej misce zmiksujcie jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajcie przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
- Całość dokładnie wymieszajcie, a na koniec dorzućcie pokrojone jabłka oraz orzechy i połączcie ze sobą krótko.
- Tak przygotowane ciasto przelejcie do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni.
- Ciasto Amerykaniec powinno piec się przez około godzinę, a po tym czasie należy je całkowicie wystudzić i dopiero potem posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Inne przepisy na jesienne ciasta
Ciasto Amerykaniec to kwintesencja jesiennych smaków, ale jeśli szukacie innych inspiracji na aromatyczne desery to koniecznie wypróbujcie też poniższe propozycje. Te ciasta pachną obłędnie i genialnie sprawdzą się jako dodatek do ciepłej herbaty lub kawy na coraz dłuższe wieczory:

