W tym artykule:

  1. Składniki na ciasto Balladyna
  2. Jak zrobić ciasto Balladyna? Przepis na dużą blachę
  3. Ciasto Balladyna – możliwe modyfikacje
Reklama
Ewa Niepytalska

Składniki na ciasto Balladyna

  • 100 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 15 ml wody
  • 15 ml oleju
  • 3 galaretki malinowe
  • 510 g kajmaku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 750 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 15 g żelatyny
  • około 50 herbatników
  • 500 g malin

Jak zrobić ciasto Balladyna? Przepis na dużą blachę

Krok 1:

Wyjmijcie jajka wcześniej z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową, zanim zaczniecie przepis na ciasto Balladyna. Rozgrzejcie piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Wyłóżcie foremkę o wymiarach 24x35 cm pergaminem lub wysmarujcie ją masłem. Przesiejcie mąkę pszenną tortową razem z kakao. W oddzielnej misce ubijcie jajka z cukrem. Miksujcie je przez kilka minut, aż powstanie jasnożółta, puszysta masa. Cierpliwe ubijanie jest bardzo ważne – to podstawa dobrze wyrośniętego, lekkiego biszkoptu. Pod koniec wlejcie wodę i olej. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt lub cukier waniliowy. Wyłączcie mikser. Wsypcie mąkę z kakao. Wymieszajcie wszystko delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Przelejcie masę do przygotowanej foremki. Równomiernie ją rozprowadźcie. Pieczcie biszkopt kakaowy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Studźcie w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Wsypcie 3 galaretki malinowe do dużego naczynia. Zalejcie je 1,2 l gorącej wody. Mieszajcie, aż wszystkie granulki się rozpuszczą. Odstawcie do wystygnięcia, po czym włóżcie do lodówki. Sprawdzajcie ją co jakiś czas, żeby nie stężała. Przebierzecie i umyjcie świeże maliny. Poza sezonem możecie spokojnie wykorzystać mrożone owoce. Mimo że to właśnie malinom ciasto zawdzięcza swoją nazwę, w razie potrzeby wymieńcie je na truskawki, wiśnie lub czerwone porzeczki.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Rozpuśćcie żelatynę w 70 ml gorącej wody. Odstawcie do przestudzenia. Do osobnego naczynia wlejcie dobrze schłodzoną śmietankę. Wsypcie cukier puder, najlepiej przepuszczony przez sitko, żeby nie miał grudek. Ubijajcie na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Następnie w oddzielnej misce zmiksujcie serki homogenizowane. Powoli, cienkim strumieniem wlejcie do nich żelatynę. Mieszajcie przez chwilę, żeby dobrze połączyć składniki. Dodajcie bitą śmietanę. Krótko miksujcie. Wstawcie do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Wyjmijcie wystudzony biszkopt na deskę do krojenia. Ostrożnie oderwijcie od spodu papier do pieczenia. Przekrójcie ciasto kakaowe wzdłuż na pół. Najlepiej robić to następnego dnia, bo bardzo świeży biszkopt łatwiej się kruszy. Użyjcie specjalnego noża strunowego z podziałką lub dowolnego noża z długim ostrzem. Pierwszy blat włóżcie do tej samej foremki (ale wyłożonej świeżym pergaminem lub folią spożywczą). Możecie nasączyć połówki ciasta, na przykład prostym ponczem cytrynowym lub herbatą z sokiem malinowym, ale nie jest to konieczne.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Na spód z biszkoptu wyłóżcie połowę kremu z bitej śmietany i serków homogenizowanych. Dokładnie go rozsmarujcie. Będzie już powoli zastygał ze względu na dodatek żelatyny, więc nie zwlekajcie z tym krokiem zbyt długo. Pokryjcie warstwę śmietanową jasnymi, maślanymi herbatnikami (mogą być też czekoladowe). Ułóżcie je równo jeden obok drugiego. Jeśli jest taka potrzeba, dotnijcie ciastka nożem, żeby zmieściło się ich jak najwięcej. Rozsmarujcie na nich kajmak (warto go podgrzać w kąpieli wodnej, dzięki temu łatwiej będzie go rozprowadzić, a jeśli macie więcej czasu, przygotujcie własną, domową masę kajmakową). Stwórzcie kolejną warstwę z herbatników. Wyłóżcie na nie pozostały krem z serków i bitej śmietany. Przykryjcie drugą połową biszkoptu. Wstawcie do lodówki. Chłódźcie, aż wszystkie warstwy stężeją.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Sprawdźcie galaretkę malinową. Jeśli zaczyna już tężeć, ma konsystencję kisielu, jest gotowa do użycia. Pamiętajcie, żeby nie wylewać na wierzch płynnej galaretki, bo wsiąknie w biszkopt. Wymieszajcie ją z malinami. Użyjcie do zrobienia finalnej warstwy ciasta. Deser wychodzi dosyć wysoki, więc konieczne może być dodatkowe zabezpieczenie brzegów. Jeśli jest taka potrzeba, zróbcie wyższe ranty z kilkakrotnie złożonego pergaminu lub sztywnej folii. Starannie rozprowadźcie owoce. Przykryjcie foremkę i wstawcie ją do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Pokrójcie dobrze schłodzone ciasto Balladyna za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Dzięki temu wyjdą równe porcje bez poszarpanych brzegów, z ładnie prezentującymi się warstwami. Nie trzymajcie ich zbyt długo przed podaniem w cieple. Przechowujcie deser w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Reklama
Ewa Niepytalska

Ciasto Balladyna – możliwe modyfikacje

Popularnym deserem na ciepłe dni jest też ciasto Balladyna bez pieczenia. Jeśli nie czujecie się na siłach, żeby przyrządzić puszysty spód, kakaowy biszkopt zastąpcie zwyczajnie czekoladowymi herbatnikami. Pozostałe elementy pozostają takie same. Duży potencjał do eksperymentów daje masa z serków homogenizowanych. Możecie równie dobrze przyrządzić ciasto Balladyna z mascarpone. Włoski kremowy serek ma większą zawartość tłuszczu i jest gęstszy, więc nie jest konieczne nawet stabilizowanie go żelatyną. Równie dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest wykorzystanie twarogu z wiaderka. Nie zapomnijcie o dodaniu esencji waniliowej lub skórki z pomarańczy – dobrze, żeby masa serowa miała wyraźny aromat. Deser koronują maliny jak ze słynnego dramatu, ale możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. To samo dotyczy galaretki – sprawdzi się też truskawkowa, wiśniowa, jagodowa lub poziomkowa.

Reklama
Reklama
Reklama