W tym artykule:
- Składniki na ciasto czekoladowe ze śliwkami
- Jak zrobić mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami?
- Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwkami – dodatki

Składniki na ciasto czekoladowe ze śliwkami
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek
- 150 g czekolady
- 200 g masła
- 200 g drobnego białego cukru
- 3 jajka
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml śmietanki 30%
Jak zrobić mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami?
Krok 1:
Przesiejcie mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dzięki tej czynności ciasto czekoladowe ze śliwkami wyjdzie pulchne i nie będzie miało żadnych grudek. Dobrze wymieszajcie suche składniki łyżką – potem nie będziecie musieli wkładać dużo wysiłku w miksowanie na ostatnim etapie przyrządzania masy. Możecie dodać szczyptę cynamonu lub mielonych goździków.

Krok 2:
Oderwijcie ogonki ze śliwek. Umyjcie owoce w ciepłej wodzie. Najlepiej sprawdzą się węgierki, ale możecie wykorzystać też inne odmiany, na przykład Stanley. Osuszcie je, a następnie przekrójcie je na pół nożykiem i wyjmijcie pestki.

Krok 3:
Posiekajcie 50 g czekolady. Starajcie się nie dotykać jej dłońmi, bo będzie się rozpuszczać pod wpływem ciepła skóry. Możecie też zetrzeć ją na tarce, ale dobrze jest wtedy włożyć ją wcześniej do lodówki lub zamrażarki. Użyłam mlecznej czekolady, bo lubię słodsze wypieki. Ale jeśli preferujecie kwaskowy, gorzkawy smak tabliczki o wysokiej zawartości kakao, możecie ją wykorzystać bez wahania. Sprawdzą się też gotowe groszki lub kropelki czekoladowe do wypieków.

Krok 4:
Włóżcie do dużej miski kostkę masła. Powinno być bardzo miękkie. Jeśli zapomnieliście je wyjąć wcześniej z lodówki, możecie ogrzać je w kąpieli wodnej lub zetrzeć na tarce (mniejsze kawałki szybciej nabiorą temperatury pokojowej). Dosypcie do masła drobny biały cukier. Ucierajcie składniki cierpliwie przez kilka minut na wysokich obrotach miksera, aż powstanie puszysta, jasna, kremowa masa. Następnie dodajcie jajka, ale nie wszystkie na raz. Najpierw wrzućcie tylko jedno, a dopiero kiedy elementy się połączą, wbijcie następne. Pamiętajcie, że, tak jak pozostałe składniki, jajka powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej maślana masa się rozwarstwi. Wlejcie esencję waniliową lub dodajcie ziarenka wyjęte czubkiem noża z ususzonej laski.

Krok 5:
Wsypcie do maślanego puchu mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujcie przez chwilę na niskich obrotach lub wymieszajcie szpatułką. Kiedy wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta, czekoladowa masa, dodajcie kwaśną śmietanę (18% lub 12%). Miksujcie jeszcze przez chwilę, do powstania jednolitego kremu.

Krok 6:
Wrzućcie do masy posiekaną czekoladę. Wymieszajcie całość szpatułką. Niezbyt starannie – tylko na tyle, żeby trochę rozprowadzić kakaowe drobinki. Przenieście zawartość miski do foremki o wymiarach 22x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównajcie wierzch łyżką lub wygiętą łopatką cukierniczą.

Krok 7:
Ułóżcie na wierzchu masy połówki śliwek, jedna ściśle obok drugiej, skórką do dołu. Lekko dociśnijcie owoce. Wstawcie foremkę na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczcie ciasto czekoladowe ze śliwkami przez około 45 minut. Patyczek nie musi być suchy – środek wyjdzie lekko wilgotny. Wystawcie placek z piekarnika i pozwólcie mu wystygnąć.

Krok 8:
Połamcie pozostałą czekoladę na cząstki (i znów – może być zarówno gorzka, jak i mleczna tabliczka) i wrzućcie ją do wysokiego naczynia. Podgrzejcie śmietanę kremówkę w rondelku. Doprowadźcie ją do punktu wrzenia, pozwólcie jej opaść, po czym zalejcie nią czekoladę. Przykryjcie naczynie i odstawcie je na chwilę, żeby cząstki się rozgrzały. Wymieszajcie. Powinien powstać dosyć gęsty, ale mile dla oka lejący się sos. Jeśli nie macie w domu wystarczająco dużo czekolady, możecie przygotować polewę kakaową. Oblejcie ciasto ze śliwkami przygotowanymi dodatkiem. Kremowy sos przyda się też do dekoracji pojedynczych porcji.

Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwkami – dodatki
Mocno kakaowy placek z jesiennymi owocami prosto z drzewka to prawdziwa uczta dla podniebienia, chociaż przepis jest nieskomplikowany. Możecie go urozmaicić równie prostymi dodatkami. Oprócz wspomnianych przypraw korzennych sprawdzą się:
- orzechy – najlepiej pasują tutaj orzechy włoskie lub laskowe,
- suszone owoce – takie jak żurawina, daktyle lub kandyzowana skórka pomarańczy,
- inne bakalie – na przykład wiórki kokosowe lub płatki migdałów,
- pianki – nie tylko do dekoracji, możecie wmieszać kilka słodkich poduszeczek do masy czekoladowej.
Jeśli chodzi o ozdobę ciasta, polewę czekoladową możecie wymienić na solony karmel lub sos toffi. Świetnym pomysłem jest podanie deseru z gałką lodów waniliowych lub rozetką bitej śmietany z mascarpone.

