Ciasto drożdżowe dla leniwych. Wrzucam składniki po kolei i nawet nie mieszam

Ciasto drożdżowe z poniższego przepisu to strzał w dziesiątkę, szczególnie dla tych, którzy nie lubią długiego stania w kuchni. Nie wymaga bowiem mieszania, zagniatania i wyrabiania, a mimo to wychodzi obłędnie puszyste i pięknie wyrośnięte. Jak to możliwe? Zobaczcie i koniecznie spróbujcie, a nie wrócicie już do klasycznej receptury.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Niemal każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga wstępnego wymieszania składników łyżką, następnie zagniatania ich w dłoniach aż stworzą jednolitą masę, a na koniec długiego wyrabiania. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba tracić na to tyle czasu i sił własnych dłoni, gdyż masa wyrośnie równie dobrze, jeśli po prostu wrzucimy wszystkie składniki do miski i odstawimy do wyrośnięcia. Kluczowa jest tu jednak odpowiednia kolejność, gdyż do naczynia dodajemy kolejno: pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy, rozmącone jajka, sól, ciepłe mleko, olej i mąkę. Taki zestaw nie wymaga już mieszania, wystarczy przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, a reszta zrobi się już sama. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami, a nie wrócicie już do męczącego zagniatania w dłoniach.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki:
na ciasto:
- 1 kostka drożdży
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 5 dużych jajek,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 5 szklanek mąki pszennej.
na kruszonkę:
- 150 g mąki,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 80 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej po kolei pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, a następnie przelewamy je na warstwę cukru. Teraz wsypujemy szczyptę soli i dolewamy letnie mleko oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i przykrywamy naczynie czystą ściereczką. Teraz odstawiamy miskę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na co najmniej 2, a najlepiej nawet 3 godziny.
W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę, czyli wymieszać w misce mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dolać do tego rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy, a następnie gotową kulkę masy wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe (będzie dość płynne) przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozdrabniamy w palcach kruszonkę ze schłodzonego ciasta kruchego i odstawiamy całość na kolejne 30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

