Ciasto drożdżowe z poniższego przepisu to strzał w dziesiątkę, szczególnie dla tych, którzy nie lubią długiego stania w kuchni. Nie wymaga bowiem mieszania, zagniatania i wyrabiania, a mimo to wychodzi obłędnie puszyste i pięknie wyrośnięte. Jak to możliwe? Zobaczcie i koniecznie spróbujcie, a nie wrócicie już do klasycznej receptury.

Reklama

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Niemal każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga wstępnego wymieszania składników łyżką, następnie zagniatania ich w dłoniach aż stworzą jednolitą masę, a na koniec długiego wyrabiania. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba tracić na to tyle czasu i sił własnych dłoni, gdyż masa wyrośnie równie dobrze, jeśli po prostu wrzucimy wszystkie składniki do miski i odstawimy do wyrośnięcia. Kluczowa jest tu jednak odpowiednia kolejność, gdyż do naczynia dodajemy kolejno: pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy, rozmącone jajka, sól, ciepłe mleko, olej i mąkę. Taki zestaw nie wymaga już mieszania, wystarczy przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, a reszta zrobi się już sama. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami, a nie wrócicie już do męczącego zagniatania w dłoniach.

ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
na ciasto:

  • 1 kostka drożdży
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 dużych jajek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 5 szklanek mąki pszennej.

na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej po kolei pokruszone drożdże, cukier i cukier wanilinowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, a następnie przelewamy je na warstwę cukru. Teraz wsypujemy szczyptę soli i dolewamy letnie mleko oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i przykrywamy naczynie czystą ściereczką. Teraz odstawiamy miskę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na co najmniej 2, a najlepiej nawet 3 godziny.

W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę, czyli wymieszać w misce mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dolać do tego rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy, a następnie gotową kulkę masy wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.

Reklama

Wyrośnięte ciasto drożdżowe (będzie dość płynne) przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozdrabniamy w palcach kruszonkę ze schłodzonego ciasta kruchego i odstawiamy całość na kolejne 30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama