Ciasto ferrero rocher bez pieczenia
- Ewa Niepytalska
- , foodie.by.bb

Składniki na ciasto ferrero rocher:
- 400 g herbatników kakaowych
- 200 g orzechów laskowych
- Wafelek o smaku orzechowym (około 50 g)
- 250 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 20 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 460 g masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- Około 15 pralinek do dekoracji
Jak zrobić ciasto ferrero rocher?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Kroimy orzechy laskowe bez skórki na małe kawałki, niezbyt drobno, żeby przyjemnie chrupały w masie. Można posiekać je nożem (najlepiej mezzaluną) lub wrzucić do malaksera i rozkruszyć za pomocą trybu pulsacyjnego. Jeśli nie udało nam się dostać obranych orzechów, możemy to zrobić samodzielnie. Trzeba prażyć je przez kilka minut na suchej patelni (lub moczyć w gorącej wodzie), a następnie przerzucić do woreczka foliowego, żeby się zaparzyły. Kiedy przestygną, kładziemy je na wilgotnej ściereczce. Pocieramy je, aż zejdzie z nich skórka.

Krok 2:
Siekamy wafelek oblany czekoladą. Może być to dowolny batonik, ale najlepiej, jeśli będzie przekładany orzechowym nadzieniem. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30% lub 36% do miski. Ubijamy ją na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Uważamy, żeby nie ubijać masy zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć (jeśli zauważymy, że tworzą się grudki, spróbujmy dorzucić trochę zimnej śmietanki 18% i ponownie wymieszać całość). Kiedy powstanie sztywny, gęsty krem, przekładamy 1/3 do oddzielnej miski. Dodajemy do niej cukier puder (najlepiej przesiany przez sitko). Mieszamy szpatułką. Pozostałą część kremu łączymy z 2 łyżkami masy kajmakowej, 70 g orzechów laskowych oraz pokruszonym batonikiem.

Krok 3:
Pozostałą masę krówkową mieszamy z 70 g posiekanych orzechów laskowych. Dobrze jest ją wcześniej lekko podgrzać, żeby nie była zbyt gęsta, miała kremową konsystencję. Dzięki temu łatwiej ją będzie rozprowadzić na warstwie ciasta. Możemy kupić ją gotową w puszcze lub przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego. Żeby trochę „odchudzić” ciasto ferrero rocher bez pieczenia, warto przyrządzić domowy kajmak bez grama cukru.

Krok 4:
Zabezpieczamy formę o wymiarach 24x24 cm folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spodzie umieszczamy kakaowe herbatniki. Wykładamy na nie krem śmietankowy z orzechami i wafelkiem. Ostrożnie rozsmarowujemy go silikonową szpatułką. Następnie tworzymy kolejny blat z ciastek. Rozprowadzamy na nich masę kajmakową z orzechami laskowymi. Przykrywamy ją ostatnim piętrem z herbatników. Na wierzchu umieszczamy czysty krem śmietankowy (wymieszany tylko z cukrem pudrem).

Krok 5:
Łamiemy na mniejsze kawałki gorzką czekoladę (taka sprawdzi się najlepiej, bo deser jest już wystarczająco słodki, ale można tez wykorzystać mleczną lub deserową tabliczkę). Miłośnicy słynnego kremu do kanapek mogą zrobić ciasto ferrero rocher z nutellą. Roztapiamy masło z dodatkiem mleka w rondelku. Zestawiamy z palnika i dorzucamy czekoladę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją do przestudzenia. Łączymy z pozostałymi orzechami laskowymi. Dekorujemy nią wierzch deseru.

Krok 6:
Dla ozdoby układamy na polewie czekoladowej tytułowe pralinki. Umieszczamy je w równych odstępach, żeby potem były na środku każdego ukrojonego kwadracika. Wstawiamy ciasto rocher do lodówki na minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie warstwy całkowicie stężeją, a herbatniki lekko rozmiękną i deser będzie można z łatwością podzielić na równe kawałki. Najlepiej robić to ostrym nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.


