W tym artykule:

  1. Co to jest ciasto fuga?
  2. Jak zrobić ten kultowy wypiek?
  3. Prosty przepis na ciasto fuga
Reklama

Fuga w kuchni kojarzy wam się tylko z płytkami? Okazuje się, że może być też fantastycznym deserem do kawy. Gdy początkowo usłyszeliśmy o cieście fuga, nie mieliśmy pojęcia co to za nowy wymysł, ale bardzo szybko okazało się, że dobrze je znamy i to już od wielu lat. W każdym domu jednak nazywało się ten deser inaczej i to, co dla jednych jest właśnie "fugą" innym kojarzy się jako zupełnie inne popularne ciasto. Zobaczcie, co to za przysmak i poznajcie jeszcze kilka innych zabawnych nazw, pod jakimi możemy spotkać ten kultowy deser.

Co to jest ciasto fuga?

Ciasto fuga to nic innego jak inna nazwa pleśniaka, na którego mówi się też fugowiec, skubaniec, strzępiec, czy kruszon. Wszystkie te nazwy określają to samo ciasto, a każda z nich ma zabawne wytłumaczenie. Pleśniak i fuga odnoszą się oczywiście do warstwy z ubitych białek, która po upieczeniu tworzy cienką białą piankę, przypominającą pleśń lub właśnie warstwę fugi pomiędzy płytkami. Co więcej, taką bezową fugę można dodatkowo "pokolorować" dodając do nich kisiel lub budyń w proszku o ulubionym aromacie i barwie.

Z kolei nazwy skubaniec, strzępiec i kruszon odnoszą się bezpośrednio do sposobu przygotowania bazy wypieku, gdyż ciasto kruche "rwie" się na kawałki w dłoniach i nie trzeba tu nawet wałkować spodu. Opcjonalnie schłodzoną masę można też po prostu zetrzeć na tarce, a ciasto będzie tak samo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

pleśniak

Jak zrobić ten kultowy wypiek?

Choć w każdym regionie, a nawet w poszczególnych domach ten deser nazywało się inaczej, to sam przepis wyglądał wszędzie dość podobnie. Najpierw potrzebujemy kruchego spodu, na to idzie warstwa owocowa, a potem bezowa pianka i kruszonka. Niektórzy dodatkowo robią też pleśniak w dwóch kolorach, czyli dzielą całe kruche ciasto na pół i do jednej części dodają trochę kakao. Dzięki temu potem można z jednej bazy stworzyć aż dwie warstwy o różnych kolorach i smakach.

Na tym jednak nie kończą się modyfikacje, bo ciasto pleśniak, fuga, czy też strzępiec, można przygotowywać z przeróżnymi owocowymi "wkładkami". Do środka można bowiem dodać powidła śliwkowe, dżem z czarnej porzeczki, konfiturę wiśniową, czy prażone jabłka ze słoika.

pleśniak

Prosty przepis na ciasto fuga

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek jaj,
  • 1 kostka masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

na bezę:

  • 5 białek jaj,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki budyniu w proszku.

na nadzienie:

  • 1 słoiczek ulubionego dżemu lub powideł.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Do dużej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajcie do tego żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło, śmietanę i cukier puder. Całość szybko zagniećcie na jednolite ciasto kruche.
  2. Gotową masę podzielcie na 3 równe części. Do jednej z nich dodajcie łyżkę kakao i dokładnie wymieszajcie, a następnie włóżcie wszystkie kulki ciasta w osobne woreczki i schowajcie je do zamrażarki na 15 minut.
  3. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni, a blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  4. Z zamrażarki wyjmijcie jedną część jasnego ciasta i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach wprost na spód blachy.
  5. Na tak przygotowany kruchy spód wyłóżcie dżem, a następnie zetrzyjcie tak samo na tarce ciemne ciasto kakaowe.
  6. W misce ubijcie białka z cukrem pudrem, a pod koniec, gdy piana będzie już prawie sztywna, dodajcie budyń i wymieszajcie całość.
  7. Tak przygotowaną pianę wyłóżcie na ciemną warstwę ciasta, a na samym wierzchu zetrzyjcie ostatnią porcję schłodzonego jasnego ciasta, tworząc kruszonkę.
  8. Gotowe ciasto fuga pieczcie przez około 50-55 minut, a następnie odstawcie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy bierzcie się za krojenie.
pleśniak
Reklama
Reklama
Reklama