Ciasto "gąbka" przebija tradycyjny sernik. Szybkie i puszyste, a bez mąki

W tym artykule:
- Ciasto "gąbka" - lepsza i prostsza wersja sernika
- Jak zrobić ciasto "gąbka"? Pamiętajcie o 1 ważnej zasadzie
- Prosty przepis na ciasto "gąbka"
Niemal w każdym domu, przynajmniej raz w tygodniu w piekarniku piecze się pyszny deser. Od sernika, szarlotki, czy ciasta drożdżowego, po biszkopty, makowce i inne wymyślne ciasta. Ale nie zawsze chce nam się przygotowywać skomplikowane przepisy. Każdy czasem ma nagłą ochotę na coś słodkiego, ale w takich momentach nie chce nam się kombinować z wymyślnymi, wieloskładnikowymi przepisami. Jeśli więc nie macie w lodówce zbyt wiele, sięgnijcie po jogurt naturalny i dorzućcie do niego kilka podstawowych produktów, a w mig powstanie z tego genialny wypiek. Gotowe ciasto gąbka zachwyci was nie tylko przepysznym smakiem i obłędnym aromatem, ale przede wszystkim wyjątkową konsystencją. Poznajcie ten wypiek i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach.
Ciasto "gąbka" - lepsza i prostsza wersja sernika
Jeśli lubicie wilgotne serniki, ale jednocześnie smakują wam delikatne ciasta o konsystencji piankowej, to ten wypiek trafi prosto w wasze serca. Ciasto "gąbka" to prosty jogurtowiec bez mąki, który przygotowuje się tylko z kilku składników i dosłownie w parę chwil, za to efekt zapiera dech w piersiach, bo jak sama nazwa wskazuje, deser jest puszysty i mięciutki jak gąbka. Jeśli więc jeszcze nigdy nie próbowaliście tego typu ciasta, to koniecznie je przetestujcie, bo w pewnością zachwyci was taka konsystencja.

Jak zrobić ciasto "gąbka"? Pamiętajcie o 1 ważnej zasadzie
Aby przygotować to lekkie, wyrośnięte i puchate ciasto wystarczy tylko wymieszać jogurt naturalny z żółtkami, cukrem i olejem. Do tego przyda się też odrobina soku z cytryny dla dodatkowego smaku i aromatu oraz budyń waniliowy, który zastąpi nam mąkę pszenną. Najważniejszą zasadą jest tu jednak to, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno jajka, jak i jogurt oraz olej musimy wyciągnąć z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. To bardzo istotne, bo gdy dorzucicie zimny nabiał czy tłuszcz prosto z lodówki, ciasto nie będzie miało tak delikatnej i puszystej struktury.
A gdy macie już przygotowane składniki, cała praca jest banalnie prosta, bo wszystko oprócz białek jaj dokładnie łączymy na jednolitą masę. Na sam koniec w oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie obie masy łączymy w jedną i delikatnie mieszamy. Potem już tylko przelewamy masę do blachy, a całą resztę zrobi już za nas piekarnik.
Cały pomysł i dokładny przepis na to ciasto podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @czarodziejka81. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz sposób przygotowania krok po kroku. Przetestujcie tę recepturę chociaż jeden raz, a jesteśmy pewni, że będziecie do niej wracać.

Prosty przepis na ciasto "gąbka"
Składniki:
- 5 jajek,
- 450 g jogurtu naturalnego,
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- pół szklanki cukru,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Jogurt naturalny i jajka wyciągnijcie z lodówki z wyprzedzeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę, a w drugim naczyniu wymieszajcie żółtka z jogurtem naturalnym, olejem, sokiem z cytryny, cukrem i budyniami.
- Na koniec do gotowej masy jogurtowej dodajcie pianę z białek i delikatnie połączcie całość.
- Tak przygotowaną masę przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gąbka pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Gotowe ciasto gąbka całkowicie wystudźcie, a dopiero potem krójcie na porcje.
Źródło: Instagram.com/czarodziejka81/


