Ciasto, które zrobicie w 5 minut. Myk z sodą oczyszczoną jest genialny

Pieczenie ciasta nie musi oznaczać godziny spędzonej w kuchni. Zapomnijcie o ubijaniu piany, zagniataniu kruchego spodu czy ucieraniu kremu. Ten pyszny i mięciutki wypiek przygotujecie dosłownie w 5 minut i to tylko z kilku niedrogich składników. Cały sekret tkwi jednak w pewnym sprytnym myku z sodą oczyszczoną i wcale nie dodaje się jej do mąki. Zobaczcie ten sprytny patent, a już zawsze będziecie go wykorzystywali.
Jak zrobić ciasto w 5 minut?
Okazuje się, że do zrobienia puszystego, mięciutkiego i pięknie wyrośniętego ciasta wcale nie potrzeba skomplikowanych składników i technik. Wystarczy zastosować sprytny myk, czyli wymieszać słoiczek ulubionego dżemu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, aż stworzą puszystą owocową piankę. Tak przygotowaną masę dodajemy do klasycznego ciasta z mąki, jajek, oleju, cukru i proszku do pieczenia. Obie masy wystarczy połączyć, dodać orzechy i gotowe.
Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z TikToka użytkowniczki @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na ekspresowe ciasto
Składniki:
- 220 g dżemu porzeczkowego
- 220 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 80 ml oleju lub oliwy
- 80 g cukru
- mała szczypta soli
- wanilia
- 80 g orzechów
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dżem mieszamy z sodą oczyszczoną na gęstą pianę (jeśli dżem jest bardzo gęsty, przed wsypaniem sody dodajemy odrobinę wody).
2. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia, mąką, wanilią i odrobiną soli. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dolewamy dżemową piankę i łączymy wszystko na jednolitą masę.
3. Do gotowego ciasta dorzucamy orzechy i przelewamy je do blachy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Gotowy wypiek lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

