Pieczenie ciasta nie musi oznaczać godziny spędzonej w kuchni. Zapomnijcie o ubijaniu piany, zagniataniu kruchego spodu czy ucieraniu kremu. Ten pyszny i mięciutki wypiek przygotujecie dosłownie w 5 minut i to tylko z kilku niedrogich składników. Cały sekret tkwi jednak w pewnym sprytnym myku z sodą oczyszczoną i wcale nie dodaje się jej do mąki. Zobaczcie ten sprytny patent, a już zawsze będziecie go wykorzystywali.

Reklama

Jak zrobić ciasto w 5 minut?

Okazuje się, że do zrobienia puszystego, mięciutkiego i pięknie wyrośniętego ciasta wcale nie potrzeba skomplikowanych składników i technik. Wystarczy zastosować sprytny myk, czyli wymieszać słoiczek ulubionego dżemu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, aż stworzą puszystą owocową piankę. Tak przygotowaną masę dodajemy do klasycznego ciasta z mąki, jajek, oleju, cukru i proszku do pieczenia. Obie masy wystarczy połączyć, dodać orzechy i gotowe.

Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z TikToka użytkowniczki @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

ciasto

Przepis na ekspresowe ciasto

Składniki:

  • 220 g dżemu porzeczkowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 80 ml oleju lub oliwy
  • 80 g cukru
  • mała szczypta soli
  • wanilia
  • 80 g orzechów
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. Dżem mieszamy z sodą oczyszczoną na gęstą pianę (jeśli dżem jest bardzo gęsty, przed wsypaniem sody dodajemy odrobinę wody).

2. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia, mąką, wanilią i odrobiną soli. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dolewamy dżemową piankę i łączymy wszystko na jednolitą masę.

Reklama

3. Do gotowego ciasta dorzucamy orzechy i przelewamy je do blachy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Gotowy wypiek lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama